Kılıçdaroğlu: Erdoğan'ın gitmesi için özel çaba harcamaya gerek yok

CHP lideri Kılıçdaroğlu ‘Erdoğan'ın gidici olması için özel bir çaba harcamaya gerek yok, çünkü kendi sonunu kendisi hazırlayan lider konumunda’ dedi.

Haber Merkezi

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "gidici olması için özel bir çabaya gerek olmadığını, Erdoğan’ın kendi sonunu hazırladığını" söyledi.

DW Türkçe’nin YouTube kanalındaki canlı yayınında soruları yanıtlayan Kılıçdaroğlu “Dünya ekonomisinde 17'nci sıradaydık, şimdi 19'uncu sıraya geriledik. Bu tablo ortadayken ve bu tablo doğrudan doğruya mutfağa yansımışken Erdoğan'ın gidici olması için özel bir çaba harcamaya gerek yok, çünkü kendi sonunu kendisi hazırlayan lider konumunda" diye konuştu.

“İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener katıldığı bir programda, ‘Cumhurbaşkanı Erdoğan bir daha o göreve seçilemeyecek’ dedi, sizin kanaatiniz nedir?” sorusuna kendisinin de aynı kanaatte olduğu karşılığını veren Kılıçdaroğlu şunları söyledi:

Türkiye’nin nereye gittiği belli. Rejim değişti malum, demokrasisi, yargısı, yürütme organı vesayet altında olan hatta parlamentosu vesayet altında olan ülkede yaşıyoruz. 20 Temmuz’dan sonra bir sivil darbe oldu. Tek adam vesayet rejimi var. Vesayet rejiminin başladığı 2018’de dolar 4 lirayken şimdi 6 liraya çıktı. Çeyrek altın 328 lirayken 661 liraya çıktı. Köprü geçiş ücretleri yüzde 179 oranında arttı.
Bu vesayet süreci yönetiminde 2 milyon 281 bin kişi işinden oldu. Milli gelirimiz 100 milyar dolar düştü. Dünya ekonomisinde 17’nci sıradaydık, şimdi 19’uncu sıraya geriledik. Bu tablo ortadayken ve bu tablo doğrudan doğruya mutfağa yansımışken Erdoğan’ın gidici olması için özel bir çaba harcamaya gerek yok. Çünkü, kendi sonunu kendisi hazırlayan bir lider konumunda
.”

Erdoğan ve ekibinin “Acaba CHP’li belediyeleri başarısız konuma getirebilir miyim” diye özel bir arayış içerisinde olduğunu söyleyen Kılıçdaroğlu belediye başkanlarından, “engellendik, mahvolduk” diye bir tablo çizmemelerini istediğini aktardı ve belediye başkanlarına karşılarına hangi engel çıkarılırsa çıkarılırsın hedeflerine ulaşma talimatı verdiğini bildirdi.

İmamoğlu’nun “İstanbul’da 5 bin plakaya ihtiyaç var” dediğini hatırlatan Kılıçdaroğlu, “5 bin kişiye istihdam yaratmak kötü bir şey mi?” diye sordu.

“Bütün belediye başkanlarımızda başarı yüzde 50’nin üzerinde. Bu beni çok mutlu ediyor” diyen Kılıçdaroğlu, yapılan popülerlik araştırmalarında Ankara Belediye Başkanı Mansur Yavaş ve Ekrem İmamoğlu isimlerinin öne çıkmasının kendisini rahatsız edip etmediği sorusuna “Tam tersine” yanıtını verdi. Kılıçdaroğlu, bu iki isim 2023’te daha farklı bir göreve aday olma ihtimaline yönelik soru üzerine, “Bunu düşünmek kadar yanlış bir şey yok. Onlar şu anda belediye başkanı” dedi.

İstanbul’da CHP’nin seçimi kazanmasının yıl dönümünde CHP İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’nun cezasının onanması hakkında ne düşündüğünün sorulması üzerine Kılıçdaroğlu, “Sanıyorlar ki CHP ve Canan Hanım geri adım atacak. Bunların hiçbirisi bizim için değer taşımaz. Bizim için değerli olan şey halka verdiğimiz hizmettir. Vesayet altındaki bir yargının alacağı karar bizim için yok hükmündedir” dedi.

Kılıçdaroğlu, Seçim Yasası’na ilişkin bir soru üzerine “ilk seçimlerde kim çok oyu alırsa o cumhurbaşkanı olsun, 50 artı 1’i aramayalım” şeklinde pek çok arayışın olabileceğini belirterek, “Ne yaparlarsa yapsınlar, hangi yasayı getirirlerse getirsinler emin olun millet artık bıkmış vaziyette. Bunların gitmesi lazım ve gidecek. Bundan eminim” diye konuştu.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin kendisini hedef almasını doğal bulduğunu ve mümkün olduğunca yanıt vermemeye çalıştıklarını belirten Kılıçdaroğlu, AKP ile MHP arasında bir “ittifak” değil bir “koalisyon” bulunduğunu söyledi. Kılıçdaroğlu, ayrıca Bahçeli’nin Mümtazer Türköne ile ilgili açıklaması hakkında “Mümtazer Türköne dosyasını bilmiyorum, bir haksızlık varsa ben ayrım yapmam” dedi.

Eski Meclis Başkanı Bülent Arınç’ın, “FETÖ konusunda hiçbirimiz masum değiliz, eğer bizi aldatmışlarsa bu bizim suçumuz değil” şeklindeki sözlerine ilişkin değerlendirmesi sorulan Kılıçdaroğlu, “Devlet yönetiminde aldatıldıysan sen devleti yönetemiyorsun ve o koltuktan ayrılacaksın. O koltuktan ayrılmıyorsan her önüne gelen seni aldatır ve nitekim her önüne gelen Erdoğan’ı aldattı. Erdoğan bugün egemen güçler arasında pinpon topu gibi gidip geliyor" dedi.

Kılıçdaroğlu, 25-26 Temmuz tarihlerinde düzenlenecek CHP 37. Olağan Kurultayı’na ilişkin ise, “Bu kurultayı ‘iktidar kurultayı’ olarak tanımlıyoruz. İktidara geldiğimizde neleri yapacağımızı geniş kitlelere aktarmak zorundayız” dedi.