Kuzey Koreli animatörlerin Batılı çizgi film yapımlarına destek sunduğu ortaya çıktı

Uluslararası yaptırımlar altında olan Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti animatörlerinin, birçok çizgi film yapımında ünlü Batılı firmalara destek sunmuş olabileceği ortaya çıktı.

Dış Haberler

Bir araştırma raporu, Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti'nden (KDHC) animatörlerin, ülkeye yönelik uluslararası yaptırımlara rağmen popüler televizyon çizgi filmlerinin oluşturulması için Amazon ve HBO Max'in de aralarında bulunduğu büyük Batılı firmalara yardımcı olmuş olabileceğini ortaya çıkardı.

Washington merkezli 38 North sitesinde yayımlanan rapora göre, araştırmacılar KDHC internet sunucusunda, yabancı stüdyolar için yapım aşamasında olan projelerle ilgili animasyonlar, yazılı talimatlar ve yorumlar içeren dosyalar keşfetti.

Reuters'ın aktardığına göre, bu projeler arasında Kaliforniya merkezli Skybound Entertainment tarafından üretilen Amazon Orijinal animasyon dizisi "Invincible" ve Maryland merkezli YouNeek Studios tarafından yapılan ve bu yıl HBO Max'te yayınlanacak olan bir süper kahramanı konu alan "Iyanu, Child of Wonder" animesi yer alıyor.

Invincible

Iyanu, Child of Wonder

Google'a ait bir bilgisayar güvenlik şirketi olan Mandiant'ta KDHC konuları üzerinde çalışan ve 38 North sitesiyle birlikte çalışma yapan Michael Barnhart, alt yüklenicilerin Çin'de olduğu belirlenen anlaşmalar hakkında Batılı şirketlerin bilgisi olduğunu gösteren hiçbir şey olmadığını söyledi. 

Barnhart, "Operasyonel güvenlik hatasının açık etmemesi haricinde kimsenin bunu bilmesine imkan yok" dedi.

Amazon sözcüleri, konuya ilişkin yorum yapmayı reddederken, Skybound Entertainment herhangi bir KDHC şirketinin animasyon üzerinde çalıştığına dair bilgisi olmadığını ancak iddiaları ciddiye aldığını ve olası sorunları doğrulamak ve düzeltmek için kapsamlı bir iç inceleme başlattığını söyledi.

'Dosyalarda Çince ve Korece talimatlar bulunuyordu'

Raporda, dosyaları keşfettikten sonra iki araştırmacının sunucuyu izlemeye devam ettiği ve Ocak ayı boyunca trafiği gözlemlediği belirtildi.

Raporda, "Her gün, animasyon çalışmasıyla ilgili talimatları ve o günün çalışmasının sonuçlarını içeren yeni bir dosya grubu ortaya çıkıyordu. Dosyalarda büyük ihtimalle yapım şirketi tarafından yazılan Çince düzenlenmiş yorumların ve talimatların yanı sıra bu talimatların Korece tercümesi de yer alıyordu. Bu, yapım şirketleriyle  animatörler arasındaki bilgi aktarımından bir aracının sorumlu olduğunu gösteriyor" denildi.

Raporda, dosyaları yükleyen kişi veya kişilerin kimliğinin ve ilgili KDHC kuruluşunun kimliğinin tespit edilemediği belirtildi.

KDHC'nin önde gelen animasyon stüdyosu, geçmişte uluslararası projelerde çalışmış olan ve SEK Studio olarak da bilinen Pyongyang merkezli 26 Nisan Animasyon Stüdyosu. ABD Hazine Bakanlığı, 2016 yılında stüdyoyu KDHC devlet mülkiyetindeki bir kuruluş olarak tanımlayarak yaptırımlara tabi tuttu.

Raporda, ABD hükümetinin 2021 ve 2022'de stüdyoyla çalışan veya aracılık yapan Çinli şirketlere de yaptırım uyguladığı belirtildi.

Proje dosyaları KDHC'ye kayıtlı

38 North sitesi, sunucuda "Invincible"ın 3. sezonu da dahil olmak üzere çeşitli projelerle ilgili dosyalar bulunduğunu söyledi. Raporda, sunucudaki bir belgenin serinin adını ve Skybound grubunun bir parçası olan "Viltruminte Pants LLC"nin adını taşıdığı belirtildi.

Mandiant'la birlikte çalışan araştırmacılar, Çin'deki üç internet adresini içeren sunucunun erişim kayıtlarını incelediler.

Bunlardan ikisi, KDHC'ye komşu olan ve KDHC tarafından işletilen birçok işletmenin ve KDHC'li BT çalışanlarının bulunduğu Çin'in Liaoning Eyaletine kayıtlı.

Mandiant'tan Barnhart, animasyon sözleşmelerinin Çin'de bulunan bir paravan şirket tarafından KDHC'ye yaptırıldığından emin olduğunu söyledi.

ABD'de KDHC'yle tüm ticari faaliyetler yasak

ABD yaptırımları, ABD vatandaşlarıyla KDHC kuruluşları arasındaki neredeyse tüm ticari faaliyetleri yasaklıyor.

Çin'in Washington büyükelçiliği, Pekin'in KDHC'yle ilişkilere ilişkin Birleşmiş Milletler (BM) yasaklarını sıkı bir şekilde uyguladığını ancak yaptırımların KDHC sorununa bir çözüm olmadığını belirtti. KDHC'nin BM misyonu konuya ilişkin soruya yanıt vermedi.