KDHC’den Güney Kore’nin askeri tatbikatına tepki: Büyük provokasyon

Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti, Güney Kore’nin son askeri tatbikatını büyük bir provokasyon olarak nitelendirdi. Öte yandan KDHC lideri Kim, Çin lideri Şi’ye koronavirüs salgınıyla mücadelesini kutlayan bir mesaj gönderdi.

Haber Merkezi

Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti (KDHC) Güney Kore’nin düzenlediği askeri tatbikatı “büyük provokasyon” diye niteledi.

Ülkenin resmi haber ajansı KCNA’nın aktardığına göre bir askeri temsilci Güney Kore’nin sürdürdüğü askeri tatbikatın “karşılık bekleyen büyük bir provokasyon” olduğunu söyledi.

Askeri temsilci “Son tatbikat düşmanların her zaman düşman olduğu konusunda bir kez daha gözümüzü açmamızı sağlayan bir fırsat oldu“ dedi.

Açıklamada Güney Kore hava kuvvetlerinin çarşamba günü başlattığı askeri tatbikatın iki ülke arasında gerilimi azaltma anlaşmalarına da aykırı olduğu belirtildi. Açıklamada “Şimdi her şey 2018’deki Kuzey-Güney zirvesi öncesine dönüyor” denildi.

Geçen Pazar günü de Güney Kore Genelkurmayı tarafından yapılan açıklamada KDHC sınırından ateş açıldığı ve karşılık verildiği belirtilmişti. ABD Dışişleri Bakanı Pompeo konuyla ilgili soru üzerine açılan ateşin "kazara" olduğunu değerlendirdiklerini söylemişti.

Çin'e kutlama mesajı

Öte yandan KCNA’da yer alan bir başka haberde KDHC lideri Kim Jong-un’un Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’e koronavirüs salgınıyla mücadelesini kutlayan bir mesaj gönderdiği bildirildi. Habere göre Kim mesajında Çin’in koronavirüsle mücadelede zafere ulaşmasını takdir ettiğini belirterek Şi’yi kutladı ve iki ülke arasındaki ilişkilerin daha da güçlendiğini belirtti.

Çin Dışişleri Sözcüsü Hua Çunying’e bugünkü basın toplantısında Kim’in mesajı soruldu. Çunying, KDHC ile Çin’in iki dost komşu ülke olduğunu ve Covid-19 salgınının kontrolünde de yakın iletişim halinde olduklarını söyledi.