Kati Piri'nin 'Kavala-Demirtaş yaptırımı' önergesi kabul edildi, Fidan Hollanda'ya gidiyor

Hollanda Kavala ve Demirtaş’ın serbest bırakılmaması halinde Türkiye’nin AB ile Gümrük Birliği'nin güncellenmesi görüşmelerini bloke edebilecek. Hakan Fidan Hollanda'ya gidiyor.

Haber Merkezi

Hollanda Parlamentosu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) Osman Kavala ve Selahattin Demirtaş kararlarına uymayan Türkiye’ye gümrük yaptırımı uygulanması kararını kabul etti.

Avrupa Birliği’nin eski Türkiye raportörü ve Hollanda milletvekili Kati Piri, Gezi Davası hükümlüsü Osman Kavala ve eski HDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş hakkındaki AİHM kararlarına uymayan Türkiye’ye yaptırım uygulamayı öngören gümrük önergesini Hollanda Parlamentosu’na vermişti.

Hollanda Parlamentosu Piri’nin önergesini kabul etti. Buna göre Hollanda Kavala ve Demirtaş serbest kalmadan, AB’nin Türkiye ile Gümrük Birliği’nin güncellenmesi konusunda görüşme yapmasını bloke edebilecek.

Hollanda Parlamentosu’na sunduğu önergenin Avrupa Birliği Konseyi öncesinde kabul edilmesini sosyal medya hesabından duyuran Kati Piri şu ifadeleri kullandı:

“Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin Osman Kavala ve Selahattin Demirtaş’ın derhal serbest bırakılmasına ilişkin kararları uygulanmadan Türkiye ile gümrük birliği modernizasyonu mümkün değil. Hollanda parlamentosu önergemi AB Konseyi öncesinde kabul etti.”

Hakan Fidan yarın Hollanda'ya gidiyor

Öte yandan Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın yarın Hollanda'yı ziyaret edeceği açıklandı. Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, Fidan ziyaret kapsamında Hollanda Dışişleri Bakanı Hanke Bruins Slot ve Hollanda Başbakanı Mark Rutte ile bir araya gelecek.

Hollanda'da 16 Nisan'da toplanan Wittenburg Konferansı kapsamında "Türkiye-AB İlişkileri", "Hollanda Türk Toplumu", "Güvenlik, Terörle Mücadele", "Düzensiz Göç", "Deprem Sonrası Yeniden Yapılanma ve Sürdürülebilir Çözümler" ve "Temiz Enerjiye Geçiş" başlıklı altı Çalışma Grubu bir araya geldi.

AA'nın diplomatik kaynaklardan edindiği bilgiye göre, Fidan, "Türkiye-Hollanda İlişkilerinin Güçlendirilmesi ve Türkiye-Hollanda Konferansı Kurulmasına İlişkin Mutabakat Muhtırası" kapsamında 2008'den bu yana iki ülke arasında icra edilen Wittenburg Konferansı’nın 10. Toplantısı kapsamında ziyaret edeceği Hollanda'da bazı görüşmeler yapacak.

Fidan'ın Hollandalı mevkidaşı Slot ile görüşmesinde ikili siyasi ilişkiler değerlendirilecek ve Wittenburg Konferansı'nın Çalışma Gruplarının ele aldığı konulara odaklanılacak.

Bakan Fidan'ın, Türkiye'nin AB tam üyelik süreci, Gümrük Birliği'nin güncellenmesi ve Türk vatandaşlarına vize serbestisi sağlanması konularındaki görüş ve beklentileri aktarması öngörülüyor.