Kahire Deklerasyonu'nun yankıları sürüyor

Birleşik Arap Emirlikleri Kahire Deklerasyonu'nu desteklediğini açıklarken, Mısır Parlamentosu sömürgeci olmakla suçladığı Türkiye'yi hedef aldı.

Dış Haberler

Libya’da Türkiye destekli Ulusal Geçiş Hükümeti’ne bağlı silahlı birliklerin, ülkenin büyük bir kısmını kontrol eden Libya Ulusal Ordusu karşısındaki ilerleyişinin ardından, Mısır’ın Cumartesi günü Kahire Deklerasyonu ile sürece yaptığı müdahalenin yankıları sürüyor.

Geçtiğimiz Cumartesi günü Libya Ulusal Ordusu komutanı Halife Hafter ve Libya Parlamentosu Başkanı Aguila Salih ile birlikte bir açıklama yaparak Libya’da ateşkes ilan edilmesi, çatışmaların durdurulması ve Birleşmiş Milletler kararları çerçevesinde çözüm sürecinin başlatılması çağrısında bulunmuştu.

Ulusal Geçiş Hükümeti’nin ateşkes çağrısını reddederek Libya’nın bütünü üzerinde hâkimiyet kurana kadar askerî harekâta devam edeceğini açıklamasının ardından, Pazar günü itibariyle Mısır ordusuna bağlı motorize birliklerin Libya sınırına kaydırıldığı açıklandı. Kahire Deklerasyonu’nda yer alan 48 saatlik sürenin sona ermesinin ardından Mısır ordusunun Libya Ulusal Ordusu’nun yanında çatışmaya müdahil olabileceği belirtiliyor.

Kahire Deklerasyonu’na BAE’den destek

Birleşik Arap Emirlikleri Dışişleri Bakanı Enver Gergeş Pazartesi günü Twitter üzerinden bir açıklama yaparak, Mısır’ın Libya’daki çatışmaların barışçıl çözümü ve ateşkes ilanı konusunda attığı adımı desteklediklerini açıkladı. Libya’daki iç savaşta Libya Ulusal Ordusu’na destek veren BAE’li Bakan, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin Mısır’ın inisiyatifini desteklemesiyle birlikte, acil ateşkes ilan edilmesi, yabancı güçlerin çekilmesi ve siyasi düzeleme dönülmesi ihtimalinin güçlendiğini belirtti.

Kahire Deklerasyonu haftasonunda Avrupa Birliği, ABD, Rusya, Arap Birliği, Suudi Arabistan ve Ürdün'ün de desteğini almıştı.

Mısır Parlamentosu Başkanı: ‘Sömürgeci hayaller kuranlar tarihin çöplüğüne gidecek’

Mısır Parlamentosu Başkanı Ali Abdülaal milletvekilerine yaptığı bir konuşmada, Mısır Devlet Başkanı Abülfettah Sisi’nin Libya’daki iç savaşı bir çözüme kavuşturma konusundaki çabalarını destek verdi.

Pazar günü gerçekleştirilen genel kurulda bir konuşma yaparak ‘‘Kahire Deklerasyonu Libya’da birlik ve istikrarı tesis etmeyi amaçlıyor ve Mısır’ın Libya’nın istikrarını tehdit etmeye yönelik adımların karşısında sessiz kalmayacağını gösteriyor’’ diyen Meclis Başkanı Abüdülaal, Mısır ve Libya’nın tarihsel ve toplumsal bağlarla birbirlerine bağlı olduklarını ve Mısır’ın Libya halkının çıkarlarını savunmak için elinden geleni yapacağını açıkladı.

Abüdlaal ‘‘Libya Mısır’ın ulusal güvenliğinin stratejik derinliğini oluşturmaktadır ve bu nedenle Mısır Libya’daki gelişmeleri yakından takip etmektedir diyerek sözlerine şöyle devam etti: ‘‘Bu açıdan, Libya halkından Türkiye tarafından desteklenen terörist gruplara ve paralı askerlere karşı savaşında ulusal ordularını destekleme çağrısında bulunuyorum. Dünyanın bu bölgesinde eski yayılmacı rüyalarını canlandırmak isteyenler, Mısır’ın Libya’nın terörist grupların eline düşmesine izin vermeyeceğini ve bu teröristlere para akıtanların sert bir yanıtla karşılaşacaklarını unutmuş gözüküyorlar.’’

Abdülalal ‘‘Arap dünyasını bir kez daha sömürgeleştirme hayalleri kuranlar tarihin çöplüğüne gidecek’’ diye konuşurken, Arap İşleri Komisyonu Başkanı Ahmed Raslan da, Kahire Deklerasyonu’nu Arap dünyası üzerinde kontrol kurmak ve onun servet ve zenginliklerini çalmak isteyen Türk sömürgecilere verilmiş doğrudan bir yanıttır’’ dedi.