Japonya ekonomik resesyonla karşı karşıya: Dünya savaşından bu yana en büyük kriz

Dünyanın en büyük üçüncü ekonomisine sahip Japonya'nın koronavirüs krizi nedeniyle büyük bir resesyon yaşaması bekleniyor. Ekonomisinin iki çeyrek üst üste küçülmesi beklenen ülkenin 2. Dünya Savaşı sonrası en derin ekonomik çöküntüyü yaşadığı kaydedildi.

Dış Haberler

Japonya ekonomisi, 4 buçuk yıl sonra ilk kez resesyonla karşı karşıya. Dünyanın en büyük üçüncü ekonomisine sahip olan ülkede koronavirüs krizi nedeniyle duran ekonomik faaliyetlerle birlikte 2. Dünya Savaşı sonrası en derin ekonomik çöküntü yaşandığı belirtiliyor.

Reuters'ta yer alan habere göre, ülkede yılın ilk çeyreğine ilişkin yayınlanan GSYİH verileri, ihracatın Mart 2011'de gerçekleşen depremin ardından en büyük düşüşü yaşadığını gösteriyor. Ülke ihracatı yılın ilk çeyreğinde yüzde 6 oranında düşmüş durumda.

Uzmanlar, ikinci çeyrekte ülke ekonomisinin daha kötüye gideceği ve ülkenin olgunlaşmış bir resesyon yaşayacağı konusunda uyarıda bulunuyor.

GSYİH'e ilişkin resmi ön verilere göre Japonya ekonomisi yılın ilk çeyreğinde yıllık bazda yüzde 3,4 düşüş yaşadı. Japonya'da yıllık olarak yüzde 4,6 düşüş öngörülüyordu.

Ekim-Aralık periyodunda bu oranın yüzde 7,3'e yükselmesi bekleniyor. Japonya'da üst üste düşüşün yaşanması ülkeyi teknik olarak resesyona sokacak. Japonya, son resesyonunu 2015 yılının ikinci yarısında yaşamıştı.

Norinçukin Araştırma Enstitüsü'nde görevli ekonomist Takeşi Minami, "Çin'e ihracat Şubat'ta düşmeye başladı.Bunu Avrupa ve ABD'ye ürün satışında düşüş dalgası takip etti. İç turizmdeki kriz de ihracatları kötü etkiledi" dedi.

Japon otomotiv şirketi Toyota, yerli araç üretimini Haziran ayında 122 bin birim azaltacağını ve kârların tüm yıl boyunca yüzde 80 oranında düşmesini beklediğini açıkladı.

Rekor düşüş bekleniyor

Reuters'a konuşan uzmanlar, Japonya ekonomisinin bu çeyrekte yıllık bazda yüzde 22 oranda düşüş yaşayacağını tahmin ettiklerini ve gerçekleşmesi durumunda bunun ülke tarihinde bir rekor olacağını söyledi.

Japonya Başbakanı Şinzo Abe'nin ülke genelinde geçen ay ilan ettiği OHAL, ülkenin çoğu bölgesinde kalksa da, başkent Tokyo dahil birçok büyük kentte sürüyor.

Japonya ekonomisinin yarısından fazlasını oluşturan özel tüketimin yılın ilk üç ayında yüzde 0,7 oranında düştüğü kaydedildi. Tüketim vergisinin geçen yılın Ekim ayında yüzde 8'den yüzde 10'a yükselmesinden dolayı, tüketim alanında da üst üste iki çeyrekte düşüş gerçekleşmesi bekleniyor.

Ülkede işsizlik oranının da Mart ayında en yüksek seviyeye çıktığı ve istihdamın son üç yılın en düşük seviyesinde olduğu kaydedildi.

Ekonomik çöküşün ardından hükümet, 1,1 trilyon dolarlık kurtarma paketi hazırlandığını açıkladı. Japonya Merkez Bankası da Nisan'da üst üste ikinci aylık teşvik paketini devreye sokmuştu. Başbakan Abe, bu ayın sonlarına doğru ikinci kurtarma paketi getirileceğini duyurdu.

Uzmanlar, hükümetin bu müdahaleleri çok geç yaptığına dikkat çekti.

Ülkede şu ana kadar 16 bin 337 koronavirüs vakası görüldü. Virüs nedeniyle ülkede 756 kişi yaşamını yitirdi.