İsrail'le ticaret kısıtlandı, listede gıda maddesi yer almadı

Ticaret Bakanlığı, İsrail'e yapılan ihracatta kısıtlamaya gidildiğini açıkladı. Gıda ürünleriyse kısıtlama kapsamına alınmadı.

Haber Merkezi

Tepkilerin ardından AKP, İsrail'le ticarete kısıtlama getirdi. Ticaret Bakanlığı'nın duyurduğu ihracatı kısıtlayan kararın bugünden itibaren geçerli olduğu belirtilirken, "İsrail, uluslararası hukuktan kaynaklanan yükümlülükleri çerçevesinde, Gazze’de derhal ateşkes ilan edene ve Gazze Şeridi’ne yeterli miktarda ve kesintisiz insani yardım akışına izin verinceye kadar yürürlükte kalacaktır" denildi.

Öte yandan 54 ürün grubunu kapsayan kararda herhangi bir gıda maddesi bulunmuyor. Çimento, çelik, demir ürün gruplarında ihracat rakamlarının düşüş eğilimine girdiği görülürken, sebze-meyve, kuru meyve gibi ürün gruplarının ihracatıysa artıyor.

Türkiye bazı ürünlerde liste başı

Şubat ayı verilerine göre, Türkiye İsrail'e sebze-meyve ihracatında ilk sırada. Kudüs Haber Ağı (Quds News Network), İsrail Tarım Bakanlığı'nın ihracat verileri, Türkiye İsrail'e en fazla sebze ve meyve ihracatı yapan ülkelerin başında yer aldığını ortaya koymuştu. Türkiye'yi Ürdün, Hollanda, İtalya, Fransa ve Çin takip etti.

2 ay önceki verilere göre İsrail sebze-meyve ihtiyacının yüzde 55'ini Türkiye'den karşılıyor.

Türkiye İsrail için yaş ve kuru meyve, sebze, tatlı, gıda endüstrisi için ham madde tedarikçisi konumunda.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre de, zeytin ve zeytinyağı, fındık mamulleri ile meyve-sebze ürünlerinde ihracatta yüzde 30 ila yüzde 213 oranında artış görünüyor.

Haifa Group'un Türkiye distribütörü MHP'li vekil de kısıtlamaya çarptı

Öte yandan tarım, kısıtlamadan dolaylı şekilde etkilendi. Kimyasal bileşiklerin, kimyasal gübrelerin ve mineral gübrelerin de ihracatı kısıtlandı.

İsrail'i kınayan ve Filistin'e destek mesajları paylaşan MHP Antalya Milletvekili Hilmi Durgun'un, İsrail ekonomisine katkısıyla bilinen Haifa Group'un Türkiye distribütörlüğünü yapan şirketin genel müdürü olduğu ortaya çıkmıştı.

Tarım şirketi Haifa Group, İsrail'e kimyasal gübre ve bileşik ihracatı yapıyordu. Kısıtlanan 54 madde arasında bu grup da yer alıyor.