İsrail'de yeni hükümet mecliste onaylandı: Batı Şeria'nın ilhakının önü açıldı

İsrail Meclisi'nin, Başbakan Binyamin Netanyahu ve Mavi-Beyaz İttifakı lideri Benny Gantz ortak hükümetini pazar günü onaylamasıyla, İsrail'in Batı Şeria'nın ilhakı planının önü açıldı. Yeni hükümetin Batı Şeria'nın ilhakını içeren programı 1 Temmuz'da yürürlüğe girecek.

Dış Haberler

İsrail Meclisi (Knesset), geçtiğimiz pazar günü Başbakan Binyamin Netanyahu ve Mavi-Beyaz İttifakı lideri Benny Gantz tarafından kurulan koalisyon hükümetini onayladı.

Yeni hükümetin onaylanmasıyla birlikte, İsrail'in Batı Şeria'nın ilhakı planının da önü açılmış oldu.

Telesur'da yer alan habere göre, Netanyahu-Gantz'ın üç yıllık koalisyon hükümeti, Knesset'te 49'a karşı 73 oyla kabul edildi. Bir meclis üyesi oylamaya katılmadı.

Koalisyonun yemin töreninde konuşan Netanyahu, "İsrail hukukuna başvurmanın ve siyonizm tarihinde yeni bir şanlı sayfa açmanın zamanı geldi. Bu bölgeler (Batı Şeria), Yahudi ulusunun doğduğu ve büyüdüğü yerlerdir" dedi.

Yeni hükümetin Batı Şeria'nın ilhakını da içeren programı 1 Temmuz'da yürürlüğe girecek. Bir ay önce açıklanan program uluslararası kamuoyunda büyük tepki görmüştü.

Avrupa Birliği'nin (AB) Cuma günü gerçekleşen Dışişleri Bakanları toplantısının ardından açıklama yapan AB Dışişleri Temsilcisi Josep Borrell, birliğin Batı Şeria'nın ilhakını engellemek için tüm diplomatik kanalları kullanacağını belirtmişti.

Ürdün Kralı 2. Abdullah da, cuma günü Alman dergi Der Spiegel'e yaptığı açıklamada, İsrail'in Batı Şeria'yı ilhak etmesi durumunda iki ülke arasında "büyük bir çatışma" ortaya çıkacağı konusunda uyarıda bulunmuştu. Abdullah, "Tehditte bulunmak ve saçma bir atmosfer yaratmak istemiyorum, ancak tüm seçenekleri değerlendiriyoruz" dedi.

İsrail'in Batı Şeria'yı ilhak planı, ABD Başkanı Donald Trump'tan da destek alıyor.

Gantz, koronavirüs salgınının ardından Netanyahu'yla koalisyon hükümeti kurmayı kabul etmişti. Ülkede bir yılda üç seçim yapılmasına karşın hükümet kurulamamış ve ülke uzun bir siyasi kriz dönemine girmişti.

İki tarafın anlaşmasına göre Netanyahu, 18 ay Başbakanlık yapmasının ardından görevi Gantz'a devredecek. Gantz, bu dönemde Savunma Bakanı olacak.

Netanyahu'nun üç yolsuzluk davasında yargılanması, ülke muhalefetinin talebi üzerine yüksek mahkemeye taşınmıştı. Yüksek mahkeme, Netanyahu'nun yolsuzluk davalarında yargılanmasının "hükümette yer almasına engel teşkil etmediği" hükmüne varmıştı.