İsrail ile Mısır arasında dizi kavgası çıktı

Mısır'da yayınlanan bir bilim kurgu dizisi, İsrail'in tepkisini çekti. İsrail Dışişleri Bakanlığı dizinin 'talihsiz ve kabul edilemez' olduğunu söyledi.

Dış Haberler

Mısır’da yayınlanan ve İsrail’in yıkıldığı bir dünyayı konu alan bilim kurgu dizisi İsrail’in tepkisini çekti. İsrail Dışişleri Bakanlığı Mısır’a barış anlaşmasını hatırlattı. 

AP’nin haberine göre, Mısır’da çekilen ve Ramazan boyunca yayınlanan çok sayıda televizyon dizisinden biri olan el-Nehaya (Son), klon robotların hakimiyetindeki distopik bir gelecekte yaşayan bir bilgisayar mühendisinin hayatını konu alıyor. Dizi, birinci bölümünde yer alan ve bir öğretmenin öğrencilerine İsrail’in 100 yaşına ulaşmasından önce gerçekleşen ‘‘Kudüs’ü kurtarma’’ savaşını anlattığı sahne nedeniyle İsrail’in tepkisini çekti. Sahnede Avrupa kökenli Yahudilerin Avrupa’ya döndükleri söylenirken, Ortadoğu kökenli Yahudilerin kaderinden söz edilmedi. Öğretmenin Amerika’nın Siyonist devletin baş destekçisi olduğunu söylediği sahnede, bölünmüş bir ABD haritası da gösterildi.

İsrail Dışişleri Bakanlığı bir açıklama yaparak dizinin ‘‘talihsiz ve özellikle 41 yıldır bir barış anlaşmasına sahip olan ülkeler arasında kabul edilemez’’ olduğunu belirtti.

Jerusalem Post gazetesi ise hükümeti ‘‘yumuşak bir açıklama’’nın ötesine geçmeye çağırarak, 1979’da imzalanan barış antlaşmasında yer alan ve iki ülkenin birbirlerine karşı düşmanca propaganda yapmaktan uzak durmasını öngören maddeye atıfta bulundu. Gazete, bu tür dizilerin Kahire’nin en azından göz yumması olmadan yayınlanamayacağını belirtti. 

Dizinin yapımcılığını üstlenen ve Mısır’ın en büyük yapım şirketlerinden biri olan Synergy’nin Sissi hükümetiyle yakın bağlara sahip olduğu ve dizinin hükümet yanlısı bir şirkete ait ON kanalında yayınlandığı belirtiliyor. Sissi’nin devlet başkanlığı döneminde Mısır-İsrail ilişkilerinde işbirliği öne çıkarken, halk arasında İsrail karşıtlığının etkisini sürdürdüğü biliniyor.