İran ve ABD arasında tutuklu takası sürüyor

ABD ile İran arasında geçtiğimiz hafta başlayan tutuklu takası çerçevesinde serbest bırakılan İranlı bilim insanı Mecid Taheri, İran'a döndü.

Dış Haberler

ABD tarafından geçtiğimiz hafta Covis-19 nedeniyle kefaletle serbest bırakılan İranlı doktor Mecid Taheri, Pazartesi günü İran’a ulaştı.

Tahran İmam Humeyni Uluslararası Havaalanı’nda Dışişleri Bakanı Müsteşarı Hüseyin Caberi-Ensari tarafından karşılandıktan sonra İran’ın IRIB kanalına bir demeç veren Taheri, ‘‘Özellikle kadınlarda kansere yol açan bir virüse karşı aşı geliştirme çalışmalarında Tahran Üniversitesi’nden bir grup bilim insanına yardımcı oluyordum. İranlıların sağlığı ve tıp biliminin ilerlemesi için bu mesele üzerinde çalışmak istemiştik. Ancak ne yazık ki haksız ve insafsız bir şekilde suçlandım’’ diye konuştu.

Uzun yıllardır ABD’nin Florida yaşayan ve 16 aydır cezaevinde olan Taheri kimyasal ve biyolojik silah yapımında kullanılabilecek bir filtreyi İran’a göndermekle suçlanmıştı.

Taheri’nin ABD tarafından serbest bırakılarak ülkesine dönmesine izin verilmesi karşılığında, 2018 yılından bu yana tutuklu bulunan Michael White’ın da İran tarafından serbest bırakıldığı açıklandı. Eski bir ABD Donanması askeri olan White, Ayetullah Ali Hamaney’e hakaret ettiği gerekçesiyle tutuklanarak hapis cezasına mahkûm edilmişti. İran Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada White’a suçları karşılığında İslami merhamet gösterildiği belirtildi.

Geçtiğimiz hafta içinde İranlı bilim insanı Sirus Asgari bilgi çalarak İran’a aktarmak suçlamasıyla cezaevinde üç yıl geçirmesinin ardından İran’a gönderilmişti.

İran: 'Bütün tutukluları takas etmeye hazırız'

İran tutuklu takası konusunda ABD ile doğrudan görüşme yapmadıklarını, tutukluların İsviçre’nin Tahran Büyükelçiliği’ndeki diplomatların çabaları sonucunda gerçekleştiğini bildirdi. 

İran hükümet sözcüsü Ali Rabiei Pazartesi günü yaptığı açıklamada, tutuklu takası ile ilişkili olarak, ''Geçtiğimiz hafta içinde İranlı tutukluların işledikleri suçlar nedeniyle İran’da tutuklu bulunan Amerikalılarla takas edildiğini gördük. Ülkenin bilimsel faaliyetlerinin önündeki engellerin kaldırılması için çok çaba sarf etmiş olan üç bilim insanı, Süleymani, Taheri ve Asgari’nin serbest bırakılmasını sağladık. Tekrar tekrar ifade ettiğimiz gibi, bütün tutukluların takas edilmesine bütünüyle hazırız. Yaşanan gecikmelerden ABD sorumludur’’ diye konuştu.