İngiltere'de paskalya döneminde günlük ölümlerin 3 hafta boyunca 1000'in üstünde olduğu ortaya çıktı

İngiltere'de koronavirüs kaynaklı günlük ölümlerin 22 gün üst üste 1000'den fazla olduğu ortaya çıktı. Bu sayının, resmi olarak açıklanandan çok fazla olması nedeniyle bakanlar, ülkede salgını önemsememekle suçlanıyor.

Dış Haberler

İngiltere'de koronavirüs kaynaklı günlük ölümlerin resmi olarak açıklanandan çok daha fazla olduğu ortaya çıktı.

The Guardian'da yer alan habere göre, ülkede Nisan ayında günlük ölümlerin 22 gün üst üste 1000'den fazla olduğu ortaya çıktı. Bakanlar, ülkede salgını önemsememekle suçlanıyor.

Resmi sayılar üzerine yapılan bir araştırmaya göre, ülkede salgın nedeniyle yaşanan en karanlık gün ülkenin Paskalya için hazırlandığı döneme denk gelen 8 Nisan tarihinde yaşandı. O tarihte resmi olarak 1445 kişinin virüs nedeniyle öldüğü açıklanırken, araştırmada bu sayının çok daha fazla olduğu kaydedildi.

Bakanların, yalnızca hastanede yaşamını yitirenleri kayıt altına aldığı, bu sayıların, evlerinde veya huzurevlerinde ölenleri kapsamadığı belirtiliyor.

Hükümetin, günlük ölüm verilere hastane dışındaki ölümleri 29 Nisan'dan sonra dahil etmeye başladığı aktarıldı. Sağlık ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, buna karşılık verileri tam olarak toplamanın teknik olarak zor ve zaman alıcı olduğunu savundu.

9 Nisan'da hastanede olan Başbakan Boris Johnson'ın yerine açıklama yapan İngiltere Dışişleri Bakanı Dominic Raab, günlük ölümün 881 olduğunu kaydetmişti. O tarihte gerçek ölümlerin bu sayıdan yüzde 64 daha fazla olduğu ortaya çıktı.

Raab, Paskalya haftasının başladığı 6 Nisan tarihindeyse günlük Covid-19 ölümlerinin 439 olduğunu duyurmuştu. O tarihte gerçek sayının 1210 olduğu, yani resmi olarak açıklananın 3 katı olduğu belirtildi.

Söz konusu dönemde hükümetin açıkladığı en yüksek günlük Covid-19 ölüm sayısının 980 olduğuna dikkat çekiliyor.

2 Nisan'dan 23 Nisan'a kadarki üç haftalık süreçte 26 bin 566 kişinin virüs nedeniyle öldüğü, bunun 5 Haziran'a dek görülen 52 bin 161 ölümün yarısından fazlası olduğunun altı çiziliyor. İngiltere'nin bu dönemde, Covid-19'dan en çok etkilenen Avrupa ülkesi olduğuna işaret ediliyor.