İngiltere basınından İmamoğlu’na ‘becerikli' övgüsü: ‘Hem Nutuk hem Kuran’

FT’ye konuşan İmamoğlu “Bu asla sadece İstanbul seçimi değildi, Erdoğan kendisini muhatap ilan etti” dedi, kampanya direktörüyse İmamoğlu’nun ülkenin kaderini değiştirmek istediğini söyledi.

Dış Haberler

Türkiye’de Tayyip Erdoğan sonrası döneme yönelik sermaye sınıfının yatırım yaptığı aktörler arasında 31 Mart 2024 yerel seçimlerinin ardından Ekrem İmamoğlu’nun adı daha fazla öne çıkıyor.

İngiliz basınının önde gelen gazetelerinden Financial Times dün yayımladığı haberde, yeniden İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Ekrem İmamoğlu için “Erdoğan’la yüzleşen İstanbul Belediye Başkanı” ifadesini kullandı.

'Karizmatik kampanyacı ile daha dindar adam arasında geçiş yapabiliyor'

İmamoğlu’nun makamında göreve başlar başlamaz ailesiyle imam eşliğinde dua ettiği görüntülere değinilen haberde “Atatürk resminin önünde oturup sessizce dua etti” denildi.

Bu dua sahnesinden birkaç gün önce Erdoğan’ın İstanbul adayı Murat Kurum’a karşı zaferini ilan eden İmamoğlu’nun büyük bir kalabalığı topladığı hatırlatılan yazıda “Bu zıt sahneler İmamoğlu’nun karizmatik bir kampanyacı ile daha yumuşak ve daha dindar bir adam arasında geçiş yapma becerisinin altını çiziyor” değerlendirmesi yapıldı.

Adam Samson imzalı yazıya göre, bu “beceri” İmamoğlu’na “Atatürk’ün sağlam seküler ideolojisi üzerine kurulmuş olan CHP’nin ötesine geçen desteği” kazandırdı.

FT'ye konuşurken masasında Nutuk ve Kuran varmış

Gazeteye konuşan İmamoğlu “Ben gerçekten Türkiye Cumhuriyeti’nin yüzyıllarca seküler düzende, demokratik düzende ve bu çeşitlilikte var olmasını istiyorum” dedi.

Bunu söylerken İmamoğlu’nun masasında hem Nutuk hem de Kuran olduğunu kaydeden FT, İmamoğlu’nun “Burada ailemle dua ettim… Kendi başarım için dua ettim” sözlerini aktardı.

İmamoğlu’nun seçim başarısının Erdoğan’ın İslamcı-eğilimli iktidar partisinin İstanbul’u yeniden alması için “kendi star gücünü ve yoğun kaynaklarını” ortaya dökmesine rağmen geldiği yorumunu yapan gazete, “52 yaşındaki İmamoğlu Türkiye’nin en büyük kentinin kontrolünü ilk kez 2019’da elde etti ve şimdi diktatörün (strongman) ezeli rakibi ve yüksek ihtimal gelecek cumhurbaşkanı için yarışmacı olma statüsünü sağlamlaştırdı” ifadelerine yer verdi.

İmamoğlu: Erdoğan kendisini muhatap ilan etti

FT’ye konuşan İmamoğlu “Bu asla sadece İstanbul seçimi değildi. Cumhurbaşkanının kendisini bir muhatap olarak ilan ettiği bir seçime döndü” dedi.

1970’te Trabzon’da doğan İmamoğlu’nun ailesini “çok geniş ve renkli” olarak tanımladığını aktaran gazete, İmamoğlu’nun kampanya yöneticisi Necati Özkan’ın görüşlerine de yer verdi.

Özkan İmamoğlu’nun annesinin “çok” dindar olduğunu, babasınınsa milliyetçi siyasi hareketin bir parçası olduğunu aktardı.

Yazıda İmamoğlu’nun İstanbul Üniversitesi’nde okurken “serbest piyasa ekonomisi ile güçlü devlet desteğini bir araya getiren sosyal demokrat ideoloji”sini geliştirdiği, onun sosyal demokratlarla daha yakın ilişkiler kurmasını sağlayanınsa eşi Dilek İmamoğlu olduğu görüşü yer aldı.

FT, ailesinin inşaat işinde çalıştıktan sonra 2009’da siyasete giren İmamoğlu’nun bu tür aile bağlantıları sayesinde farklı çevrelerin desteğini aldığı değerlendirmesini yaptı.

Kampanya direktörü: Ülkenin kaderini değiştirmek istiyor

İmamoğlu’nun halen 2028 cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olup olmayacağına dair açıklama yapmadığı belirtilen yazıda, ancak onun Erdoğan’ın karşısına rakip olarak çıkabileceğine inananlar olduğu ifade edildi.

Gazeteye göre İmamoğlu ile Erdoğan 2028 seçimlerinde rakip olarak karşı karşıya gelirse önemli bir “sınav” olacak.

İmamoğlu’nun kampanya direktörü Necati Özkan da FT’ye İmamoğlu için “Ülkenin kaderini değiştirmek istiyor” açıklamasını yaptı.