İki Kore arasında bildiri savaşları

KDHC Güney Kore'nin propaganda faaliyetlerine karşı hazırlanan 12 milyon bildirinin 3 bin balon kullanılarak Güney Kore üzerine bırakılacağını duyurdu.

Dış Haberler

Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti tarafından Pazartesi günü yapılan açıklamada, Güney Kore’ye yönelik misillemeler için binlerce balon ve milyonlarca bildiri hazırlandığı belirtildi.

Geçtiğimiz ay içinde iki Kore arasındaki sınırdan KDHC’ye yönelik propaganda bildirilerinin gönderilmesiyle şiddetlenen krizin ardından, Pazar günü ülkenin Güney Kore karşıtı bir bildiri kampanyası başlatma hazırlığında olduğu duyurulmuştu.

Kore Merkezi Haber Ajansı’nın (KCNA) açıklamasında ‘‘Düşmana karşı bugüne kadarki en büyük bildiri dağıtımına yönelik hazırlıklar neredeyse tamamlandı’’ denilerek, ülkenin başkentindeki bütün basım ve yayın kurumlarının, tüm mesleklerden insanların öfke ve nefretini yansıtan 12 milyon bildiri bastıkları belirtildi. Açıklamada ayrıca bildirilerin Güney Kore’nin en iç kesimlerine bile dağıtabilecek, çeşitli tiplerde 3 bin balonun da hazırlandığı kaydedildi.

Güney Kore plandan vazgeçmeye çağırdı

Güney Kore Birleşme Bakanlığı Sözcüsü Yoh Sangkey ise gazetecilere yaptığı açıklamada KDHC’yi Seul karşıtı bildiri gönderme planından vazgeçmeye çağırdı ve bu adımın Güney-Kuzey ilişkilerine bir faydasının olmayacağını belirtti.

Güney Kore Savunma Bakanı Jeong Kyeong-doo ise milletvekillerine yaptığı konuşmada, Kuzey Kore’nin bildiri planına verilecek askerî yanıtın Kuzey’in hangi dağıtımı hangi araçla yapacağına bağlı olarak değişeceğini söyledi.

KDHC’nin hava şartları nedeniyle balon yerine insansın hava aracı kullanması halinde, Güney Kore’nin bu araçlara ateş açabileceği ve sınır çatışmalarının yaşanabileceği belirtiliyor.

KDHC, Güney Kore’yi kuzeyden kaçanların balonlara iliştirdikleri ya da şişelerin içine koydukları bildiriler yoluyla propaganda faaliyetlerinde bulunmasına göz yummakla eleştiriyor. İki ülkenin liderleri 2018 yılında, bildiri göndermek ve propaganda yayını yapmak da dahil olmak üzere sınır boyunca birbirlerine karşı herhangi bir düşmanca harekette bulunmama konusunda anlaşmışlardı. Fakat anlaşmada siviller tarafından gerçekleştirilen eylemlerin de yasağa dahil olup olmadığına dair açık bir hüküm bulunmaması nedeniyle, Güney Koreli eylemciler, KDHC’nin nükleer programını ve insan hakları sicilini eleştiren bildiriler taşıyan balonlar göndermeyi sürdürdüler. 

Geçtiğimiz hafta içinde Güney Koreli bir eylemcinin, 1950-53 Kore Savaşı’nın 70. yıldönümünde sınır bölgesinde yaklaşık bir milyon bildiri dağıtacağını açıklamasının ardından Güneyli yetkililer sivil eylemcilerin Kuzey Kore’ye doğru balon göndermelerini yasaklayacaklarını bildirdiler.