Hindistan S-400 teslimatını hızlandırmak istiyor

Hindistan Savunma Bakanı Rajnath Singh, Çin ile yaşanan sınır çatışmasının ardından, Rusya'dan S-400 füze sistemi sevkıyatının hızlandırılmasını isteyecek.

Dış Haberler

Hindistan Savunma Bakanı Rajnath Singh geçtiğimiz hafta Çin ile yaşanan ve 20 Hindistan askerinin yaşamını yitirdiği çatışmanın ardından, 24 Haziran’da düzenlenecek Zafer Günü kutlamalarına katılmak üzere üç günlük bir ziyaret için Moskova’ya gitti. Rajnath’ın ertelenen S-400 füze sistemi teslimatını hızlandırmak ve Rusya ile askerî-stratejik ilişkileri geliştirmek için görüşmelerde bulunması bekleniyor.

Hindistan Savunma Bakanlığı’ndan kaynakların Sputnik’e aktardığına göre, Hindistan büyük bir kısmını geçtiğimiz yıl içinde ödediği 5,4 milyar dolarlık S-400 füze sistemlerinin teslim edilmesini hızlandırmak için Rus mevkidaşı Sergei Shoigu ve askerî meselelerden sorumlu Başbakan Yardımcısı Yury Borisov ile görüşecek. Moskova, koronavirüs pandemisi nedeniyle füze sistemlerinin teslimatını 2021 yılının Aralık ayına ertelemişti.

Geçtiğimiz hafta içinde Hindistan’ın Rusya’dan 12 adet Su-30MKI ve 21 adet MiG-29 savaş uçağı satın almayı planladığını açıklanmıştı.

Yatırım anlaşmaları askıya alındı

Hindistan yaşanan sınır çatışmasının ardından Çin’in 658 milyon dolar değerindeki üç yatırım teklifini askıya aldığını bildirdi.

Hindistan’ın finansal başkenti konumundaki Mumbai’nin de bulunduğu Maharashtra eyaleti yönetimi, üç Çinli şirketle imzaladığı yatırım anlaşmalarını askıya aldı. Eyaletin Sanayi Bakanı Subhash Desai tarafından yapılan açıklamada ‘‘Mevcut ortamda federal hükümetin bu projelerle ilgili açık bir politika ilan etmesini bekleyeceğiz’’ denilirken, anlaşmaların henüz iptal edilmediği belirtildi.