'Helal kazanç' diyerek vurgun yaptılar: Enerji dolandırıcılığı İsmailağa'ya ve 'Cübbeli'ye uzanıyor

"Güneş panelinden enerji üretip devlete satacağız" diyerek binlerce kişiden milyonlar toplayan şirketin reklamı uzun süre birçok medya kuruluşunda yayınlandı. İsmailağa'cı Lalegül TV de onlardan biri.

Aslı İnanmışık

Kainat Enerji Satış A.Ş'nin "enerji tarlası" adıyla başlattığı güneş paneli dolandırıcılığı binlerce kişinin mağduriyetiyle kamuoyunun gündemine geldi.

Kainat Holding'le ilişkili olduğu söylenen şirketin "enerji tarlası" projesiyle 3 binden fazla kişiyi toplamda 600 milyonun üzerinde dolandırıldığı ortaya çıktı. Dolandırıcılar sosyal medya, basılı gazete ve televizyon kanalları üzerinden reklam yaparak binlerce kişiye ulaşırken, ülkenin dört bir yanında alınan arsalar vatandaşlara daha pahalıya satıldı. Üzerine güneş paneli yapılacağı iddia edilen arsalarda üretilen enerjinin devlete satılacağı iddia edildi.

Dolandırıcılar 4 Nisan'dan sonra kayıplara karıştı, olay yargıya taşındı. Mağdurlar 21 Nisan'da Bakırköy'deki Kainat Holding adresi önüne toplanacak.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK) konuyla ilgili uyarı yaptığı, bakanlıkların buna rağmen harekete geçmediği, dolandırıcılığın göz göre göre yaşandığı anlaşıldı. EPDK'nin şirketlere neye göre lisans verdiği de tartışma konusu haline geldi.

EPDK'nin şirkete lisans verdiği görünüyor 

Medyada reklam neye göre alınıyor?

Öte yandan medya kuruluşlarının reklamlarına güvenerek projeye katıldığını söyleyen çok sayıda vatandaş, dolandırıldığını anlayınca söz konusu kuruluşlara da isyan etti. Mağdurlar reklam alınırken herhangi bir araştırma yapılıp yapılmadığını sorguladı.

soL'a konuşan bir "enerji tarlası" mağduru şöyle demişti:

"Reklamlarını görüp projeye dahil oldum. Ntv, Atv, SkyTürk, LalegülTV ve Cumhuriyet gazetesinde reklamları çıktı. Muhafazakar kesim için muhafazakar mecrada, sol görüşlüler için de sol medya kuruluşlarında reklam yapıp herkesi dolandırdılar."

CNN Türk'te çıkan "enerji tarlası" projesi reklamı

İsmailağa'yla ilişkili kanalda 'helal kazanç' diyerek reklamlarını yaptılar

Mağdurların açıklamasında dikkat çekilen kuruluşlardan biri de LalegülTV. Televizyondaki reklamlarda "Helal kazanç aracı arıyorsanız Kainat Enerji'ye gelin. Hisselerimizle helal kazanç sağlayın" denildi.

Kainat Enerji, Lalegül FM isimli cemaatin radyosunda da sürekli reklam edildi.

 ​​​​​​

Lalegül TV kimin?

Uzun yıllar İsmailağa Cemaati'nin kuruluşu olarak yayın yapan Lalegül TV, "Cübbeli Ahmet Hoca" lakaplı Ahmet Mahmut Ünlü'nün programlarına sık sık yer veriyor. Televizyon yayınlarında Cübbeli Ahmet, Hoca Ahmet Yesevi Derneği (HAYDER) Şeref Başkanı olarak tanıtılıyor.

Cübbeli Ahmet'in kendi katkılarıyla kurulduğunu söylediği, "20 senedir hiçbir kadın sesi ve görüntüsü yayınlamadık" diye övündüğü Lalegül TV, 2014 yılında TÜRKSAT üzerinden yayınlarına başladı.

Televizyon 2023 yılı itibariyle tamamen Lâlegül Vakfı bünyesine geçerken, vakfın Fatih'teki açılışına katılan Cübbeli Ahmet "Milli manevi değerlere yönelik tehlikeyi ancak din paklar. Tüm kanallar dış güçlerin elinde. Hepsinde bir kafir özentiliği var" dedi.

Cübbeli, geçtiğimiz günlerde tarikat içi kavga sonrası İsmailağa'dan kovulmuştu.

Cemaatin sosyal medya hesabı olarak bilinen İsmailağa Camii isimli X hesabında paylaşılan yazıda Cübbeli Ahmet'in cemaatle hiçbir bağının kalmadığı belirtildi.

İsmailağaNet isimli Youtube kanalından yayınlara devam edilse de cemaat üyeleri LalegülTV televizyon kanalını takip etmeye devam ediyor. Reklamlarsa söz konusu kanalda ve radyoda bir süredir yayınlanıyor.

Mağdurlar arasında cemaat mensuplarının da bulunması üzerine İsmailağa'nın sosyal medya hesabında açıklama yapıldı.

Dernek, vakıf, şirket kurup 'bağlantımız yok' diyorlar

Diğer cemaatlerde olduğu gibi İsmailağa da dernekler, vakıflar, medya kuruluşları ve hatta şirketler yoluyla yayılırken, bunların çoğuyla doğrudan ilişkili olduklarını açıklamıyor. Cemaat "helal kazanç" diyerek bir şirkete işarete edebiliyor. Üstelik bu yayınlardan da sorumlu olmuyor.

Aynı Gülen Cemaati'nde olduğu gibi. Gülen Cemaati de hiçbir zaman Bank Asya ile ilişkili olduklarını söylememişti. Ancak 15 Temmuz darbe girişimi sonrası bankada hesabı olanlar hükümet tarafından cemaat üyesi olarak kodlanmış, yargılanmıştı.

Bakanlıkların ve savcıların İsmailağa ile cemaatten kovulan "Cübbeli" lakaplı Ahmet Mahmut Ünlü'ye de uzanan bu enerji dolandırıcılığıyla ilgili nasıl bir adım atacağı merak konusu.