Halk sağlığı uzmanı uyardı: Yeni dalgalar gelebilir

Dünya Sağlık Örgütü’nde görevli bir uzman koronavirüsün Sahra-altı Afrika’ya ve Hindistan altkıtasına yayılmasına izin verilmesi halinde, dünyanın yeni Covid-10 krizleri yaşama riskiyle karşı karşıya olduğunu söyledi.

Dış Haberler

Dünya Sağlık Örgütü’nün Halk Sağlığı ve İnsan Hakları Merkezi direktörü Profesör Lawrence Gostin, BBC Radio 4’a yaptığı açıklamada, koronavirüsle mücadelede ‘‘ancak küresel zincirin en zayıf halkası kadar güvendeyiz’’ dedi.

Sorunun küresel olarak üstesinden gelinmediği takdirde, hastalığın ikinci, üçüncü, hatta dördüncü dalgalarla geri geleceğini belirten Gostin, ‘‘içinde yaşadığımız birbiriyle bağlantılı toplumda, Covid’in dünyanın diğer bölgelerini kırıp geçirmesine göz yumarsanız, Avrupa ve Birleşik Devletleri de tekrar vuracaktır’’ diye konuştu. 

Donald Trump’ın ABD’nin DSÖ’ye aktardığı fonları kesmesini de değerlendiren Gostin, bunun ‘‘yıkıcı sonuçlar’’ doğurabileceğini söyledi. Halk sağlığı uzmanı, yüzyılda bir rastlanan bir pandeminin ortasında Başkan’ın fonları kestiğini görmenin son derece üzücü ve korkutucu olduğunu belirtti.

Sosyal mesafe önlemlerinin 2022’ye kadar devam edebileceği ve ikincil piklerin çok daha yüksek olabileceği uyarıları yapılırken, Harvard Üniversitesi’nden bir grup araştırmacı tarafından ortaya konulan en kötü senaryoda’da, Covid-19 salgınının 2025 yılına kadar dünyayı etkilemeye devam edebileceğine işaret ediliyor.

Şu an itibarıyla salgından en az etkilenmiş kıta Afrika olsa da, hastalığın bu bölgeye yeni girmeye başladığına ve Afrika’nın bu tip olağanüstü durumlarla mücadele debilcek hemen hiçbir kaynağa sahip olmadığına dikkat çekiliyor.