Giresun Barosu Başkanı o anları anlattı: En güzel, en anlamlı yürüyüş…

AKP’nin barolara yönelik kapsamlı saldırı hazırlığına karşı önceki gün tüm illerden baro başkanları Ankara yürüyüşüne başlamıştı. O isimlerden biri olan Giresun Barosu Başkanı Soner Karademir’in avukat cübbesiyle yağmur altındaki yürüyüşü gündem olurken, Karademir hem düzenlemeye hem de yürüşüye ilişkin soL’a açıklamalarda bulundu.

Haber Merkezi

AKP’nin barolara yönelik saldırı hazırlığına karşı başlayan “Savunma Yürüyüşü” devam ediyor. Tüm illerden baro başkanları Ankara’ya yürürken, AKP’nin hazırladığı baroları bölecek ve etkisizleştirecek düzenlemenin derhal geri çekilmesi talep ediliyor.
Giresun Baro Başkanı Avukat Soner Karademir, yürüyüşün ilk gününde şiddetli yağmura rağmen cübbesiyle yürüyüşünü sürdürmüş, görüntüler sosyal medyada gündem olmuştu.

'Bir ay boyunca girişimde bulunduk ama...'

Karademir, hem iktidarın hazırladığı düzenlemeye hem de yağmur altındaki yürüyüşe ilişkin soL’a açıklamalarda bulundu.
Yürüyüşün baroların ortak kararıyla başladığını belirten Karademir, “Bir ay boyunca çalışma yaptık, avukatları dinlemeden düzenleme yapılamayacağını anlatmaya çalıştık. Bunun için birçok girişimde bulunduk ancak hiçbir yanıt alamadık. En sonunda da düzenlemenin 23 Haziran’da Meclis gündemine sunulanacağına ilişkin bilgiler ortaya çıkınca bu yürüyüşe başlayamaya karar verdik. Daha önce tüm baroların imzasıyla yapılan ortak açıklamada, taleplerimizin dinlenmemesi durumunda demokratik haklarımızı kullanacağımızı söylemiştik, bu yürüyüş de bu içerikle başlamış oldu” dedi.

'Baroları bölmek tehlikeli bir adım'

Baroları bölmenin oldukça tehlikeli bir adım olduğunu belirten Karademir, “Barolara haksız yere siyaset yapıyor eleştirilerileri yapılıyor ancak söz konusu düzenlemenin hayata geçmesi tam olarak bunu sağlayacaktır. İdeolojik görüşe göre, düşünceye göre ve hatta inanışa göre baroların ortaya çıkma tehlikesi var. Baroları bölmek tehlikeli bir adım. Bu düzenleme çok açık bir şekilde baroların gücünü azaltmayı amaçlıyor” diye konuştu.

'Baroların görevlerini de tehlikeye atacaklar'

Baroların Anayasa’nın 135. maddesine göre bir kamu kuruluşu vasfı olduğuna da işaret eden Karademir, “Cinsel saldırıya uğrayan kadınların, istismara maruz kalan kalan çocukların, hayvanlara, doğaya yapılan saldırıların hepsine karşı mücadelede barolar kritik bir rol oynuyor. Bu adım baroların bu görevlerini de tehlikeye atacak bir adım. Bu yönüyle de geri çekilmesi gereken bir düzenleme” ifadesini kullandı.

‘Borcu dolayısıyla bürosunu kapatan, kirasını ödemeyen meslektaşlarımız var’

Avukatların birçok sorunu olduğuna da işaret eden Karademir, “Belki de en son sorunumuz baroların seçim sistemi. Salgın dolayısıyla Giresun’da bürolarını kapatan, kirasını ödeyemeyen birçok arkadaşımız var. Bunun dışında yine borç nedeniyle yedek subaylığa başvuran avukat arkadaşlarımız var. Hayatlarını geçindiremediği için borçlarla, kredilerle boğuşan meslektaşlarımız var. Bizim gerçek sorunlarımız bunlar” dedi.

‘En anlamlı yürüyüş'

Kamuoyunda da gündem olan yağmur altındaki yürüyüşüne ilişkin de konuşan Karademir, “En güzel, anlamlı yürüyüşüm oldu diyebilirim. Dün 18 kilometre yürüdük. Bugün sokağa çıkma yasağı dolayısıyla 3’e kadar bekleyeceğiz. Sonra Ordu’ya kadar yürümeyi planlıyorum. Bugün de hava yağışlı görünüyor burada. Bir sıkıntımız yok, yürümeye devam edeceğiz” diye konuştu.