Gayrettepe’de ön rapor çıktı, 9 kişi tutuklamaya sevk edildi: İşçiler göz göz göre ölüme gönderilmiş

Gece kulübü yangınına ilişkin ön bilirkişi raporu işçilerin yangından kaçmalarını sağlayacak hiçbir acil aydınlatma ve çıkış kapısını gösteren ekipmanın da bulunmadığını ortaya koydu.

Haber Merkezi

İstanbul Beşiktaş'ta 29 işçinin yaşamını yitirdiği Masquerade adlı gece kulübündeki yangına ilişkin ön bilirkişi raporunda, "yangının geç fark edilmesi, çalışanlarca zamanında müdahale edilememesi, önemsenmemesi, daha sona çıkış kapılarının alevle kesilmesi, kaçış yollarının kapanması, çalışanların üst asma katlara çıkarak mahsur kalması"nın ölü ve yaralıların çok olmasına sebep olduğu bildirildi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın Gayrettepe Yıldız Posta Caddesi Gönenoğlu Sokağı'ndaki 16 katlı binanın eksi 1 ve eksi 2. katlarında faaliyet gösteren gece kulübündeki yangına ilişkin başlattığı soruşturma kapsamında, alanında uzman bilirkişilere ön rapor hazırlattı.

Savcılık dosyasına sunulan ön bilirkişi heyeti raporunda, işyerindeki ihmallere vurgu yapıldı.

‘Risk planlaması yok, geçici işçilere eğitim verilmedi’

Raporda, işyerinin 18 Nisan 2023'te iş sağlığı ve güvenliğine ilişkin bir şirketle anlaştığı ancak risk planlaması ve çalışan eğitiminin kulüp çalışması baz alınarak yapıldığı, yapılan tadilatlara uygun olmadığı belirtilerek, geçici işçilere eğitim verilmediği ve risk planlamasının olmadığının tespit edildi kaydedildi.

‘Önlemler neden aktif değildi belirlenemedi’

Binaların yangından korunması hakkındaki yönetmelik gereği alınması gerekli güvenlik önlemlerinin neden aktif olup olmadığı tam belirlenemediği ifade edilen raporda, tespit edilen güvenlik önlemlerinde ise bir kısım eksikliklerin olduğunun saptandığı, itfaiye ruhsat raporu ile karşılaştırma yapılarak bir sonraki raporda detaylı şekilde sunulacağı aktarıldı.

Yangında kaçış için gerekli ekipman yoktu

Yangın sırasında taraflar ve ilgili kurum ile kuruluşların varsa kusur durumlarına, kök raporda yer verileceği hatırlatılarak, şu ifadeler kullanıldı:

"Yangın, ilgili eğlence merkezi iç bünyesinde elektrotlu kaynak makinesiyle yapılan çalışma esnasında etrafa dağılan elektrot kıvılcımlarının zemin seviyesinde ve sahne loca altına düşerek burada bulunan yanıcı maddeleri tutuşma sıcaklığına kadar ısıtarak başladı. Yangının geç fark edilmesi, yangına çalışanlarca tam zamanında müdahale edilememesi, 'yangın daha yeni başlamıştır, nasılsa daha küçüktür' düşüncesiyle yangının önemsenmemesi, daha sona çıkış kapılarının alevle kesilmesi, kaçış yollarının kapanması, çalışanların üst asma katlara çıkarak mahsur kalması, ölü ve yaralıların çok olmasına sebep olmuştur. 

Keşif esnasında herhangi yönlendirme işaretleri, acil aydınlatma yangın çıkış kapılarını gösteren ekipmanlara rastlanılmamıştır."

9 kişi tutuklamaya sevk edildi, 2 kişi serbest bırakıldı

Yangına ilişkin soruşturmada hazırlanan mahkemeye sevk yazısında, iş güvenliği ve yangın uzmanından oluşan bilirkişi heyeti ön raporuna göre şüphelilerin gerekli önlemi almayarak ihmal gösterdikleri ve kusurlu olduklarının tespit edildiği belirtildi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının, Gayrettepe Yıldız Posta Caddesi Gönenoğlu Sokağı'ndaki 16 katlı binanın eksi 1 ve eksi 2. katlarında faaliyet gösteren gece kulübündeki yangınla ilgili yürüttüğü soruşturma devam ediyor.

Soruşturma kapsamında gözaltına alınan şüphelilerin tutuklanmalarının talep edildiği sevk yazısında, 2 Nisan 12.35 saatlerinde meydana gelen ve 29 kişinin yaşamını yitirdiği yangın ve şüphelilerle ilgili detaylar yer aldı.

Bilirkişi raporu: Şüpheliler kusurlu

Yangın sonrası iş güvenliği ve yangın uzmanından oluşan bir bilirkişi heyetinin, 2 cumhuriyet savcısı eşliğinde olay yerinde inceleme ve keşif yaptığı belirtilen yazıda, ön bilirkişi raporuna göre, sulh ceza hakimliğine sevk edilen şüphelilerin gerekli önlemi almayarak ihmal gösterdikleri ve kusurlu olduklarının tespit edildiği ifade edildi.

Yazıda, şüphelilerin iş yerinin fenni ve teknik açıdan çalışmaya elverişli şekilde tutulması amacıyla üzerlerine düşen yasal zorunlulukları yerine getirmedikleri ve kusurlu olduklarının belirlendiği de kaydedildi.

Kamera görüntülerine göre, yanıcı malzemelerin iş yerinde depo edildiği, açık kaynak yapıldığı ve kaynak çapaklarının etrafa sıçradığı aktarılan yazıda, gerekli yangın çıkış kapılarının kapalı olduğu, yangın söndürme sisteminin çalışmadığına vurgu yapıldı.

Yangın söndürme tüplerinin bir kısmı çalışmadı

Alınan ifadelere göre ise yangın söndürme tüplerinin bir kısmının çalışmadığının tespit edildiği belirtilen yazıda, şüphelilerin "taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olmak" suçundan kusurlu bulunduğu dile getirildi.

Sevk yazısında, delillerin henüz tam toplanmaması, asıl bilirkişi raporunun daha sonra düzenlenecek olması ve 9 şüphelinin serbest kalması halinde bu aşamada delilleri karartma ihtimallerinin bulunduğu gerekçesiyle "taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olmak" suçundan tutuklanması talep edildi.

'Taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olma'

Müracaat savcılığında bugün ifadeleri alınan 11 şüpheliden 9'u "taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olma" suçundan tutuklama talebiyle nöbetçi İstanbul Sulh Ceza hakimliğine sevk edildi. Diğer 2 şüpheli ise savcılık ifadelerinin ardından serbest bırakıldı. Şüphelilerin hakimlik sorgusuna başlanması bekleniyor.

Kamu ve belediye görevlileri hakkında ayrı soruşturma açılacak

Söz konusu işyerinin ruhsatlandırılması, çalışma izni ve esasları ile süreç içindeki denetimlerine dair tüm bilgi ve belgelerin toplanmasına devam edildiği, ilgili kamu görevlileri ve belediye görevlileri hakkında da ayrı soruşturma işlemi yapılacağı öğrenildi.

Gözaltına alınan mobilyacı serbest bırakılmıştı

Gece kulübünde 2 Nisan'da yapılan tadilat sırasında çıkan yangında 29 kişi hayatını kaybetmiş, 2 kişi yaralanmıştı.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca başlatılan soruşturma kapsamında, işyerinin mesul müdürü İ.Ş. (65), işyerinin ortakları M.M.C. (45), Ş.Ş. (50) ve F.D, muhasebeci S.A. (39), işletme müdürü A.A.P. (26), tadilatla ilgili metal işleri sorumlusu K.E. (47), metal işleri firma sahibi Ç.A. (43) ve mobilyacı E.E. (40) gözaltına alınmış, E.E. emniyetteki işlemlerinin ardından serbest bırakılmıştı.

Çalışmalar kapsamında işyeri teknik servis sorumlusu İ.B, iş kazasından suç kaydı bulunan sahne yapımı firması sahibi D.Ç ve sahne yapımı teknik servis firması sahibi S.Ç. de gözaltına alınmıştı.