'Et fiyatlarında az bir artış oldu' demiş, 1 Nisan'ı işaret etmişti: Et fiyatları yine zamlandı

Ticaret Bakanı Bolat, "Az bir şey kırmızı et fiyatlarında bir artış oldu" demiş ve 1 Nisan'ı işaret etmişti. Et ve Süt Kurumu, et satış fiyatlarına yaklaşık yüzde 25 oranında zam yaptı.

Haber Merkezi

Açıklanan Mart ayı verilerine göre 4 kişilik bir aile için açlık sınırı 16 bin 646 liraya, yoksulluk sınırı 57 bin 578 liraya yükseldi.

Türkiye İstatistik Kurumu verileri ise dana eti fiyatının Ocak'ta yıllık 109,72, kuzu eti fiyatının yıllık 129,41 ile gıda enflasyonunun çok üstünde artış gösterdiğine işaret etti.

Et fiyatlarına gelen son zamlardan sonra yurttaşlar market market kasap kasap dolaşıp uygun fiyatlı ürün bulmaya çalışıyor, indirimle satış yapan Et ve Süt Kurumu mağazalarının önünde sabahın erken saatlerinde kuyruklar oluşuyor.

'Et fiyatlarında az bir artış oldu' demiş, 1 Nisan'ı işaret etmişti

Et için sırada bekleyenlerin sayısı günden güne artarken, Ticaret Bakanı Ömer Bolat ise 31 Mart'ta gerçekleştirilen yerel seçimlerden yaklaşık 2 hafta önce yaptığı bir konuşmada, et fiyatlarında "az bir artış" olduğunu iddia ederek 1 Nisan'ı işaret etmişti.

Bolat, "Az bir şey kırmızı et fiyatlarında bir artış oldu. Kesime daha az hayvan gönderilince orada bir küçük sıkıntı oldu. Onun üzerinden, ramazan, seçim, ücret artışları üst üste gelince o konuyu istismar etmeye çalıştılar ama 1 Nisan günü göreceksiniz bu istismar siyaseti bitecek. Hizmet, eser siyaseti başlayacak" ifadelerini kullanmıştı.

Bolat'ın bu sözlerinin üzerinden 1 ay, işaret ettiği seçimlerin üzerinden ise 17 gün geçti. Tarım ve Orman Bakanlığı'na bağlı Et ve Süt Kurumu, bu sabah itibariyle et satış fiyatlarına yaklaşık yüzde 25 oranında zam yaptı.

Yaklaşık yüzde 25 oranında zam

Tarımdan Haber'in aktardığına göre, Et ve Süt Kurumu mağazalarında daha önce 229 liradan satılan kıyma fiyatına yüzde 21 oranında zam yapılarak 279 liraya, 259 liradan satılan kuşbaşı fiyatına da yüzde 23 oranında artış yapılarak 319 liraya çıkarıldı.

Sığır Bifteğin fiyatı 325 liradan 405 liraya, pirzolanın fiyatı 380 liradan 450 liraya ve bonfilenin fiyatı da 540 liradan 600 liraya yükseltildi. Buna göre en düşük fiyat artışı yüzde 11 ile sığır bonfilenin fiyatında gerçekleştirilirken, en yüksek fiyat artışı yüzde 24,6 ile biftekte yapıldı.

ESK'in mağazalarında satılan tavuk eti çeşitlerine de yüzde 25 oranında zam yapıldı. Buna göre tavuk kanat 110 liradan, 138 liraya, tavuk but 67 liradan 74 liraya, tavuk göğüs 68 liradan 85 liraya ve tavuk pirzola 90 liradan 113 liraya çıkarıldı.

Türkiye sağlıklı beslenme konusunda da Avrupa’da son sırada

Zamlar nedeniyle kırmızı et alamayan yurttaşlar artık tavuk da tüketemez oldu. Kasaplar yurttaşların sakatata yöneldiğini ya da kemik alıp kaynatmaya başladığını anlatıyor.

Avrupa ülkelerinde yaşayanların yüzde 97’siyse iki günde bir et, tavuk, balık tüketiyor. Türkiye’de ise her 10 kişiden 4’ü iki günde bir et, tavuk ve balık tüketebilecek finansal güce sahip değil.

Avrupa Birliği’nin (AB) resmi istatistik kurumu Eurostat’ın verilerine göre, 27 üyeli AB ülkelerinde 2 günde bir et, tavuk veya balık tüketemeyenlerin oranı 2022’de yüzde 8,3 oldu. Bir başka ifadeyle Avrupalıların yüzde 91,7’si iki günde bir et, tavuk, balık tüketmekte zorlanmıyor.  Avrupa ülkeleri arasında en yüksek oranlar yüzde 22,1 ile Romanya ve yüzde 21,6 ile Bulgaristan’da görüldü.

Eurostat’ın Türkiye İstatistik Kurumu’ndan aldığı verilere göre Türkiye, aynı araştırmada AB ortalamasını 5’e katladı. Türkiye’de iki günde bir et, tavuk ya da balık içeren yemek masrafını karşılayamayanların oranı olan yüzde 41,5 ile ikinci sıradaki Romanya’yı ise neredeyse ikiye katladı.

TÜİK’in en güncel verilerine göre 2023’te de vatandaşların yüzde 39,2’si iki günde bir et, tavuk ya da balık içeren yemek masrafını karşılayamadığını belirtti.