Erdoğan bildiğini okuyor: 11 rektör ataması, yeni Boğaziçi adımı, Halep'e fakülte...

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan, bir gün içinde başka bir ülkeye ait topraklar üzerinde fakülte kurulmasına, gelen tüm tepkilere rağmen rektör atamasına ve Boğaziçi'ne yeni bir saldırıya daha imza attı.

Haber Merkezi

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan, gelen tüm tepkilere rağmen "rektör atamalarına" devam ediyor. Sadece bununla sınırlı kalmayan Erdoğan, bir başka ülke toprağına fakülte kurulması kararına da imza atarken, eylemlerin sürdüğü ve AKP'nin kayyum rektörünün kendisine kadro bulamadığı Boğaziçi'ne yeni bir operasyon adımı olarak iki fakülte birden kurulmasına karar verdi.

İşte Erdoğan'ın bir gün içine sığrdırdığı yeni adımlar:

Bugün yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararıyla, 20 üniversitede 26 fakülte ve enstitü kuruldu; 12 üniversitede 35 fakülte, enstitü, yüksekokulu kapatıldı; 6 üniversitede 9 fakülte ve yüksekokulun adı değiştirildi.

Boğaziçi Üniversitesine Hukuk ve İletişim Fakülteleri ile Halep’te Tıp Fakültesi ve Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu kurulması atılan en dikkat çekici adımlar oldu.

Boğaziçi Üniversitesi

Boğaziçi Üniversitesi'ne atanan rektör, üniversite öğretim üyelerinin direnmesi ve görev kabul etmemesi nedeniyle görevine henüz başlayamadı. İki yeni fakülte kurulduğunda “grev kırıcı” işlevi görebilecek yeni öğretim üyelerinin atanmasının yolunun açılacağı belirtiliyor.

Kayyum Rektör Bulu, öğrencilerin ve akademisyenlerin tepkilerinin 6 ay içinde sönümlenmesini beklediğini söylemişti. Bu açıklamasının altında atılacak bu ve benzeri adımların olduğu ifade ediliyor.

2547 sayılı Yasaya göre dekanlar, rektörün önereceği üniversite içinden ya da dışından üç profesör arasından Yükseköğretim Kurulunca seçiliyor.

Halep'te Fakülte ve Yüksekokul

Uluslararası bir anlaşma olmaksızın yabancı bir ülke toprağında birimler kurulması, egemenliğini tanımamak anlamına gelirken, Suriye'nin Halep kentinde TSK kontrolündeki bölgede fakülte ve yüksekokul kurulması kararı alındı.

Cumhurbaşkanının, Sağlık Bilimleri Üniversitesine bağlı olarak Suriye toprağı olan Halep’te Çobanbey Tıp Fakültesi ve Çobanbey Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu kurması kararı tepki çekerken, benzer adımlar daha önce de atılmıştı.

Daha önce de Gaziantep Üniversitesi Rektörlüğü’ne bağlı olarak Bab’da İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Azez’de İslami İlimler Fakültesi ve Afrin’de Eğitim Fakültesi kurulması kararı alınmıştı.

Sağlık Bilimleri Üniversitesi, 2015 yılında İstanbul’da kuruldu. Marmara Üniversitesi adına tahsisli olan Haydarpaşa Kampüsü, Sağlık Bilimleri Üniversitesine tahsis edildi. 2809 sayılı Yükseköğretim Kurumları Örgüt Yasasının 158’inci maddesiyle kurulan Üniversitenin "ayrıcalıklı" bir yeri var.

İstanbul’da kurulmuş olmasına karşın ülkenin değişik yerlerinde fakülteleri bulunuyor. Ankara’daki Gülhane Askeri Akademisi de bu Üniversiteye bağlı. Yurtdışındaki öğretim kurumlarıyla ortak programlar yürütmek, her türlü işbirliği yapmak gibi yetkileri var. Bunun dışında “yurt dışında Üniversiteye ait birimler” kurulabiliyor.

2019 yılında Tıp, Hemşirelik, Yaşam Bilimleri Fakülteleri ile Sağlık bilimleri Yüksekokulu ile Enstitüsü adlarının başına “Hamidiye” eklendi. Üniversitenin “Uluslararası Tıp Fakültesi” adıyla kurulu bir fakültesi dahi var.

Önceleri Bakanlar Kurulu’nun olan yurtdışında üniversiteye ait birimler kurma yetkisi yeni Anayasanın yürürlüğe girmesiyle birlikte Cumhurbaşkanına tanındı. Bakanlar Kurulu kararlarıyla, Sudan Hartum; Sudan Nyla; Somali’de Mogadişu Recep Tayyip Erdoğan; Filipinler Bengsamora Sultan Kadarat; Tanzanya Darüsselam; Kerkük Celabur; Özbekistan’da Buhara İbn-i Sina Sağlık Hizmetleri Yüksek Okulları kurulmuştu.

Tayyip Erdoğan, yurtdışında Sağlık Bilimleri Üniversitesine bağlı fakülte/yüksekokul kurma yetkisini Cumhurbaşkanı sıfatıyla ilk kez kullanıyor.