DSÖ Avrupa direktörü Kluge: Kestirme Yol yok

Avrupa’da onaylanan Covid-19 vaka sayısı bir milyona yaklaşırken, Dünya Sağlık Örgütü bölge direktörü, önlemlerin gevşetilmesinde son derece dikkatli hareket edilmesi gerektiği konusunda uyardı.

Dış Haberler

Dünya Sağlık Örgütü’nün Avrupa bölge direktörü Hans Kluge, bir çevrimiçi bilgilendirme toplantısı sırasında gazetecilere ‘‘Bölgedeki vaka sayıları tırmanmaya devam ediyor. Geçtiğimiz on günde, Avrupa’da bildirilen vaka sayısı neredeyse iki katına çıkarak 1 milyona yaklaştı’’ dedi.

Fırtına bulutları Avrupa’nın üzerinde

Bunun küresel Covid-19 yükünün neredeyse yüzde 50’sinin Avrupa’ya düşmesi anlamına geldiğini belirten Kluge, salgın nedeniyle Avrupa’da 84 binden fazla insanın hayatını kaybettiğini hatırlatarak pandeminin fırtına bulutlarının hâlâ yoğun bir şekilde Avrupa’nın üzerinde dolaştığına dikkat çekti.

Avrupa’da başta Danimarka, Almanya ve İspanya olmak üzere kimi ülkelerin kısıtlamaların gevşetilmesini, okulların ve bazı işyerlerinin yeniden açılmasını tartıştığına işaret eden Kluge, bu tür bir geçiş sürecinin karmaşıklığının ve belirsizliğinin anlaşılmasının hayati olduğunu dile getirdi. 

Kestirme yol yok

Kluge, Dünya ağlık  virüsün yayılmasını engellemek için gündeme getirilen toplumsal mesafe uygulamalarının ‘‘insanların yaşamlarını ve geçim kaynaklarını’’ etkilediğini kabul ettiğini belirterek şöyle dedi: ‘‘İnsanlar haklı olarak soruyorlar: Daha kadar dayanmamız gerek? Yanıt olarak bizim, hükümetlerin ve sağlık yetkililerinin, güvenli bir geçişin ne zaman, hangi koşullar altında ve nasıl gündeme alınacağı konusunda vereceğimiz yanıtlar olmalı.’’

Bölge direktörü, mnlemlerin kaldırılmasına yönelik atılacak bir adımdan önce, bir ülkedeki Covid-19 yayılımının kontrol altına alınmış olması, salgın risklerinin asgariye indirilmesi ve sağlık sistemlerinin Covid-19 vakalarını tespit edecek, test yapacak, izleyecek ve yalıtacak kapasiteye ulaşması gibi bazı meselelerin halledilmesi gerektiğini belirtti.

‘‘Fırtınanın merkezindeyiz’’ diyen Kluge, ‘‘Eğer kısıtlamaları gevşetmeden önce bu kriterleri yerine getiremiyorsanız, sizi yeniden düşünmeye davet ediyorum. Normal hayata dönüş için kestirme bir yol yok’’ diye konuştu.