Cumhuriyetçiler'den Çin'e karşı yeni adım

Çin Meclisi'nin Hong Kong ile ilgili Ulusal Güvenlik Yasası'nı kabul etmesinin ardından ABD'nin Çin'e yönelik yaptırım kararı tartışılırken, Cumhuriyetçi kongre üyelerinin Çin Ordusu ile ilişkili yabancı şirketlere yatırımı yasaklayan bir yasa tasarısı sunacakları öğrenildi.

Dış Haberler

ABD’de bir grup Cumhuriyetçi kongre üyesinin, bu hafta Çin Ordusu ile bağları olan yabancı savunma şirketlerine yatırım yapmasını engelleyecek bir yasa tasarısı sunacakları açıklandı. 

Mike Gallagher, Jim Banks ve Doug LaMalfa isimli Cumhuriyetçi Temsilciler Meclisi Üyeleri tarafından hazırlanan yasa tasarısına göre, ABD Hazine Bakanı Steve Mnuchin’in Kongre’ye Çin ordusu ile ‘‘kayda değer sözleşmeleri ya da bağları olan’’ veya Çin ordusundan ‘‘destek gören’’ yabancı savunma şirketlerine ilişkin bir rapor sunması gerekecek.

Raporun yayınlanmasından altı ay sonra, ABD’li şirketler ve yurttaşlar bu şirketlerdeki yatırımlarını çekmek zorunda kalacaklar ve yeni yatırımlar yapmaları da yasaklanacak.

Tasarıyı hazırlayan temsilcilerden Banks, yaptığı bir açıklamada ‘‘Bir yandan, kongre, vergi mükelleflerinden Çin’le rekabet edebilmemiz için ordumuzu büyütmeye yardımcı olmalarını istiyor. Diğer yandansa, yatırım fonları ABD dolarlarını Çin’in askerî endüstriyel altyapısına pompalıyor’’ yorumunda bulunarak, ‘’Baş küresel muarızımızın yükselişine bir son vermek zorundayız’’ diye konuştu.

Demokratlar'ın ya da diğer Cumhuriyetçi temsilcilerin tasarıyı destekleyip desteklemeyeceklerine ilişkin henüz bir bilgi edinilemezken, Çin karşıtlığının kongrede yükselişte olduğu ve hem Demokratlar'ın hâkimiyetindeki Temsilciler Meclisi’nin hem de Cumhuriyetçiler'in kontrolündeki Senato’nun Uygur Müslümanları'na yapılan baskılar nedeniyle Çinli yöneticilere yaptırım uygulanması kararını onayladıkları hatırlatılıyor.

Geçtiğimiz ay içinde, federal işçi ve asker emeklisi maaşları fonunun idaresinden sorumlu olan bağımsız kurul, Beyaz Saray’dan gelen baskı sonucunda tartışmalı Çin şirketlerine yatırımları durdurma kararı almıştı.