Covid-19'a yakalanma rekoru emekçilerde

Türkiye’de sağlık emekçileri arasında Covid-19’un hızla yayıldığını gösteren açıklamalar geliyor. İstanbul, Ankara ve İzmir'deki sayılardaki artışın yanı sıra diğer kentlerden de yüksek vaka açıklamaları gelmeye devam ediyor.

Haber Merkezi

Türkiye’de Covid-19'a yakalanan sağlık emekçilerinin sayısı hızla artıyor. 

Yetersiz ekipmanlar, kısıtlı çalışan sayısı, uzun saatlere yayılan mesailer ve salgının yayılmasına karşı alınan yetersiz önlemler tablonun giderek ağırlaşmasına neden oluyor.

İstanbul'da korkutan sayı

İstanbul Tabip Odası’ndan yapılan açıklamayla, İstanbul’da bugüne kadar enfekte olan sağlık emekçilerinin sayısının 2000’e yaklaştığı duyuruldu.

İstanbul Tabip Odası, "Sağlık kuruluşlarında maske, önlük, eldiven gibi koruyucu donanım eksikliği ilk haftalara göre azalmakla birlikte devam ediyor; birçok hastanede vardiyalı çalışmaya geçilmekle birlikte bazı hastanelerde özellikle asistanlar hala daha aralıksız 36 saat çalıştırılıyor. Pandemi mücadelesinin en ön saflarında yer alan hekimler, sağlık çalışanları için testler, filyasyon çalışmaları düzenli ve yeterli ölçüde yapılmıyor; İstanbul’da bugüne kadar enfekte olan sağlık çalışanı sayısı iki bine yaklaştı" ifadeleriyle sağlık emekçileri arasındaki vakaların hızla artma nedenlerini sıraladı.

Ayrıca İstanbul Tabip Odası, salgının başlamasından bugüne dokuz sağlık emekçisinin hayatını kaybettiğini de açıkladı.

Ankara'da 121 vaka

Ankara Tabip Odası da yaptığı açıklamayla kentteki sağlık emekçilerinin durumuna ilişkin tabloyu özetledi.

ATO yaptığı açıklamada, "En önemli risk gruplarından sağlık emekçilerinin salgının ilk başlarından itibaren ne oranda etkilendiklerini takip ettik ve etmeye de devam ediyoruz. Bizzat kendilerine ulaşabildiğimiz ya da bir şekilde teyit ettiğimiz Covid-19 tanısı alan; yataklı sağlık kuruluşlarında tedavi gören, evde izolasyonda olan ve tedavi süreci devam eden ya da taburcu olan sağlık çalışanlarının sayısı 18 Nisan 2020 tarihi itibariyle 121 kişidir. Ankara’da Covid-19 tanısı alan sağlık çalışanlarının sayısının bundan daha fazla olduğu ile ilgili duyumlarımız var. Ancak, teyit etme sırasında bir takım güçlükler yaşamaktayız" ifadesini kullandı.

İzmir'de de sayılar artıyor

İzmir Tabip Odası'nın sosyal medya hesabından 13 Nisan'da yapılan açıklamaya göre, İzmir’de 106 hekim, 29 asistan hekim, 19 aile hekimi, 27 ebe, hemşire ve sağlık memuru, 10 personel, 12 tıbbi sekreter, 10 teknisyen, 3 eczacı, 1 psikolog, 1 güvenlik görevlisi, 1 şoför ve 19 memur olmak üzere 266 sağlık çalışanında koronavirüs tespit edildi. Testi pozitif çıkan iki doktorun yoğun bakımda tedavi altında bulunduğu öğrenilirken, yarısından fazlasının evlerinde karantinada olduğu belirlendi.

Ayrıca İzmir Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Funda Obuz, 7 Nisan tarihinde yaptığı açıklamada, sağlık emekçilerinin yeterli donanıma sahip olmadığını duyurmuştu.

Giresun'da sayı 100'ün üzerinde

Sağlık Emekçileri Sendikası Giresun Şube Başkanı Gökhan Topal, Giresun’da 100’ün üzerinden sağlık emekçisinde Covid-19 tespit edildiğini söyledi. Topal, zaten zor şartlarda çalışan sağlık emekçilerinin bir de kendi aralarındaki yayılma ile mücadele etmek zorunda kaldığını dile getirdi.

Doktorundan sağlık personeline, güvenlik görevlisine kadar her alandan virüs kapmış olan sağlık emekçisinin bulunduğunu belirten Topal, yayılımın hemşireler arasında daha fazla olduğunu, 3 güvenlik görevlisinin de tanısının konulduğunu ifade etti.

KESK: Gerekli önlemler alınmıyor

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), devlet ve üniversite hastanelerinden ve 112 Ankara istasyonlarından aldıkları bilgiler doğrultusunda bir rapor hazırladı.

KESK tarafından hazırlanan rapor Ankara’daki sağlık emekçilerinin hangi şartlarda çalıştığını gözler önüne seriyor: "Gölbaşı Devlet Hastanesi’nde yetersiz kişisel koruyucu ekipman nedeniyle Covid-19 tanılı ve şüpheli çalışanların olduğu da yer aldı. Tanı konan ya da şüphe gözlenen sağlık çalışanlarının hastanede tedavi edilerek taburcu edildiği ancak 14 gün evlerinde kalmadan tekrar nöbete çağrıldıkları öne sürüldü. 

Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde, 24 saat vardiyalı olarak çalışan tüm sağlıkçılara sadece bir tane cerrahi maske veriliyor.

Akyurt Devlet Hastanesi’nde olası vaka durumu netleşene kadar geçen sürede, çalışanlara cerrahi maske ve basit önlük dışında koruyucu ekipman sağlanmıyor.''

DİSK: İşçiler arasındaki vaka sayısı Türkiye ortalamasının üzerinde

DİSK, Covid-19 salgınının işçilerin sağlığı, işi ve geliri üzerindeki etkisini ölçmek amacıyla hazırladığı raporların ikincisini yayımladı. Raporda, "10 Nisan ve 17 Nisan 2020 tarihli pozitif vaka sayıları ve DİSK üyeleri arasındaki toplam Covid-19 vaka sayısını esas alarak yaptığımız hesaplamalara göre 17 Nisan 2020 itibariyle toplam vaka sayısının Türkiye nüfusuna oranı binde 0,9 iken, 15+ yaş içinde vaka oranı binde 1,2, DİSK üyeleri arasında binde 2,8'dir. İşçiler arasında Covid-19 pozitif oranı gerek genel nüfusa göre gerekse çalışma çağındaki nüfusa göre oldukça yüksektir" denildi.