Çin'e ait uzay aracı dünyaya döndü

Çin’in geçtiğimiz Salı günü başarılı bir şekilde uzaya fırlattığı uzay aracı dünyaya geri döndü.

Dış Haberler

Çin’in yeni prototip uzay aracının Cuma günü, dünyaya başarılı bir şekilde indiği bildirildi. Çin İnsanlı Uzay Ajansı tarafından yapılan açıklamada, Salı günü uzaya fırlatılan uzay aracının, testin daha önceki evresinde kargo kapsülü ile ilgili yaşanan bir pürüzün ardından, daha önceden belirlenmiş bir bölgeye güven içinde ulaştığı belirtildi. Açıklamada uzay aracının kabin yapısının inişin gerçekleştiği alanda sağlam bir şekilde bulunduğu ifade edildi.

Uzay aracı bir kargo kapsülü ile birlikte, Hainan adasındaki Wenchang fırlatma sahasından, yeni tip bir taşıyıcı roket ile uzaya gönderilmişti.

Uzay ajansı, aracın iki gün ve 19 saat boyunca önceden belirlenen yörüngesinde kaldığını ve bir dizi deney geçekleştirdiğini belirterek, uzay aracının geri dönüşüyle birlikte, ısı direnci gibi bazı önemli kabiliyetlerinin de doğrulanmış olduğunu söyledi.

Çin’in insanlı uzay programının üçüncü adımı çerçevesinde, uzay aracının Çin’in 2022 itibarıyla tamamlamayı planladığı Tiangong uzay istasyonuna ve daha sonra da Ay’a astronot taşıması ümit ediliyor. Yeni uzay aracı prototipinin, uzaya götürülebilecek astronot sayısını üçten altıya çıkardığına dikkat çekiliyor.

Uzay aracının başarılı bir şekilde dünyaya dönmesinin alçak Dünya yörüngesinin ötesine astronot gönderme konusundaki ciddiyetinin bir göstergesi olduğu dile getirilirken son yıllarda uzay programına yaptığı yatırımları kayda değer oranda arttıran Çin’in artık ABD ve Rusya ile benzer bir insanlı uzay kapasitesine ulaştığı belirtiliyor.