Çin'den ABD'ye 'karşılık vereceğiz' uyarısı

Çin Dışişleri Bakanlığı, Trump tarafından Cuma günü açıklanan, Hong Kong ile ilgili yeni güvenlik yasasına verilecek yanıtları değerlendirerek, ABD'yi şiddetli bir karşılık verileceği konusunda uyardı.

Dış Haberler

Pazartesi günü Çin Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, ABD’nin Hong Kong’un özel statüsüne son vermeye ve Çinli öğrencilere ve şirketlere karşı adımlar atmaya yönelik kararı eleştirilerek, ABD’nin Çin’in çıkarlarına zarar vermeyi amaçlayan girişimlerinin sert karşı önlemlerle karşılaşacağı belirtildi.

Çin Ulusal Halk Kongresi’nin geçtiğimiz hafta, Hong Kong ile ilgili olarak, özerk yönetime sahip olan şehirde güvenlik ve istihbarat örgütleri kurabilmesine izin veren yeni ulusla güvenlik yasasını kabul etmesinin ardından, ABD Başkanı Donald Trump Cuma günü yasanın şehir halkı için bir trajedi olduğunu ve Çin’in şehrin özerkliğini korumaya yönelik sözlerini çiğnediğini ileri sürmüştü.

Trump Çin’e karşı atılacak adımları açıklamasının beklendiği Cuma günü, Hong Kong’a tanınan ve küresel finans merkezi haline gelmesini sağlayan özel statünün kaldırılması, ihracat denetimleri ve suçlu iadesi gibi bazı konularda süreci başlatma emrini verdiğini açıklamıştı.

Reuters’da yer alan habere göre, Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Zhao Lijian,  ABD’nin adımlarına şiddetle karşı çıktıklarını belirterek, ilan edilen önlemlerin Çin’in iç işlerine müdahale anlamına geldiğini, ABD-Çin ilişkilerinin zarar göreceğini ve her iki tarafa da hasar vereceğini söyledi.

Zhao olağan basın toplantısında, ‘‘ABD’nin Çin’in çıkarlarına zarar verecek her türlü söz ve eylemi, Çin’in şiddetli karşı saldırı ile karşılaşacaktır’’ diye konuştu.

ABD Başkanı Trump Cuma günü yaptığı açıklamada, Çin’e karşı son derece sert bir dil kullanarak, Çin’in sözünü çiğnediğini ve Çin’in suiistimalinin bütün dünyada yaşanacak kütlesel sıkıntı ve ekonomik zararların sorumlusu olduğunu ileri sürmüştü. Trump ayıca, Hong Kong’un ‘‘özgürlüğünün boğulmasından’’ sorumlu bireylere de yaptırım uygulanacağını açıklamıştı.

Bununla birlikte Trump’ın atılacak adımlar konusunda ayrıntılı bir takvim açıklamaması, Hong Kong’da faaliyet yürüten ABD firmalarının direniş gösterdiği önlemler konusunda zaman kazanma çabası olarak yorumlanmıştı.