Cihaner AKP'nin 'seçim sistemi 'hazırlığını değerlendirdi: Erime durmayınca bu adım atıldı...

AKP’nin seçim sisteminde değişiklik hazırlığını soL’a değerlendiren İlhan Cihaner, AKP ve MHP’nin bir siyasi mühendislik peşinde olduğunu, söz konusu düzenlemeyle oy oranlarında yaşanan erimenin telafi edilmeye çalışıldığını söyledi.

Haber Merkezi

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin seçim yasasının değiştirilmesi çağrısı sonrası AKP cephesinden hazırlık haberleri gelmeye başlarken, daraltılmış bölge seçim sistemine geçileceği, ittifak durumunda partilere yüzde 5 baraj uygulanacağı öne sürüldü.

'AKP-MHP klasiği, siyasi mühendislik adımı...'

Söz konusu hazırlıklara ilişkin soL’a değerlendirmede bulunan CHP PM üyesi İlhan Cihaner, bu hazırlığın bir AKP-MHP klasiği olduğunu, siyasetin genel işleyişi içinde kaybedilen mevzilerin, siyasi manevralarla, siyasi mühendislikle telafi edilmeye çalışıldığını dile getirdi.


“Bugüne kadar seçim düzenlemesi konusunda hiçbir adım atılmazken, tam da bugünlerde AKP ve MHP’nin oy oranlarının eridiğine ilişkin haberler gelirken atılan bu adım, toplam oylarının iktidarı elde edebilecek noktanın gerisine düştüğünü gösteriyor” diyen Cihaner, sözlerini şöyle sürdürdü:

'Erime durmadı ve devam etti'

AKP bugüne kadar sürekli darbelere karşıyız argümanına sarıldı. Ancak darbe düzenlemesi olan seçim düzenlemesinin yüzde 10 baraj uygulamasının savunucusu oldu. Buna tepki gelince de, biz getirmedik deyip işin içinden sıyrılmaya çalıştılar.
Biliyoruz ki bu baraj sistemi Kürt hareketine mensup partilerin ve sosyalist solun parlamentoya girmesini engellemek için çıkarılmıştı. 

Bugüne kadar bu düzenlemeye sarılan iktidar, oy oranının düştüğünü görünce ilk adım olarak ittifak yasasını gündeme getirdi. Bu düzenleme gündeme geldiğinde toplumda böyle bir talep yoktu, bu konuda hiçbir tartışma da yoktu.

Hatta tam tersi, AKP ile MHP bu tarz ittifaklara ve koalisyona karşı bir siyasi dil kullanıyordu. İttifak düzenlemesini gündeme getirip, iki parti birlikte çoğunluğu elde ederiz diye düşündüler, bunu ilk seçimde başardılar.

Ancak erime durmadı ve devam etti. Şimdi bunun da yetmeyeceğini düşündükleri için yeni bir hazırlığa giriştiler. 
İttifak içinde yüzde 5 barajının anlamı yeni kurulan partileri ve geniş tabanlı muhalefet ittifakını engellemek. Üstelik bunu da barajı düşürdük diye savunacaklardır.

'Kaybettikleri oyları telafi etmeye çalışacaklar'

Dar bölge ve daraltılmış bölge yöntemine gelirsek, bununla da kaybettikleri oyları telafi etmeye çalışacaklar, bu çok açık. 
Bu iki sistem de olağanüstü sorunlar taşıyan, antidemokratik sistemler. Üstelik bu bölgelerin nasıl belirleneceği de tamamen iktidarın çıkarı doğrultusunda kararlaştırılacak.


Muhalefetin bu noktada mutlaka müdahale edici ve sonuç alıcı bir pozisyonda olması gerekiyor. Aksi takdirde bu yasa geçecek ve uygulamaya konulacak.

'Bahçeli'nin sözleri emir telakki ediliyor'

Biliyorsunuz genellikle bu tarz değişiklerlerin, uygulamaların ilk işaretini Bahçeli veriyor, Bahçeli’nin sözleri emir olarak telakki ediyor. Tabii bu öylesine değil, öncesinden konuşularak, dar gruplar içinde karara bağlanarak kamuoyuna açıklanan adımlar. Vekilliklerin düşürülmesi de bu şekilde hayata geçirildi.

'Erken seçim hazırlığını da düşündürüyor'

Bu düzenleme hazırlığı aynı zamanda bir erken seçimi de düşündürüyor. Ben erken seçimin bu sistem çerçevesinde ne olursa olsun AKP’nin tercih edeceği bir yol olmadığını düşünüyorum ama bu hazırlık salgın günlerinden sonra geleceği açık olan kriz öncesi bir erken seçimin de hazırlığı düşüncesine neden oluyor. Kısa süre içinde tablonun nasıl seyredeceğini göreceğimizi düşünüyorum.