BM Genel Sekreteri: Ülkeler salgına karşı ortak hareket edemedi

BM Genel Sekreteri Guterres, pandemiye karşı ülkeler arasında bir koordinasyonun olmamasının ‘trajedi’yle sonuçlandığını ve devletlerin virüsün yayılmasına izin verdiğini söyledi.

Dış Haberler

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri BBC'ye verdiği bir söyleşide, dünya liderlerinin “Covid-19’a karşı bir araya gelip koordineli bir şekilde hareket” edemediklerini söyleyerek bunun bir “trajedi” olduğunu ekledi.

António Guterres, ''Şok mu? Kuşkusuz evet, bu kadar çok insanın öldüğünü görmek, salgının ekonomiler ve toplumlar, özellikle de en savunmasız insanlar üzerindeki yıkıcı etkilerini görmek çok sarsıcı. Ama şaşırmadım. Çünkü maalesef gerçek şu ki, dünya bir araya gelmeyi ve Covid-19’la gelişkin, eşgüdümlü bir şekilde yüzleşmeyi başaramadı’’ diye konuştu.  Guterres, her ülkenin kendi politikasına, farklı bakış açılarına sahip olduğunu, farklı ülkelerin farklı stratejilere yöneldiğini ve bunun virüsün yayılmasına izin verdiğini savundu.

Guterres, bunun sorumlusu olarak Birleşik Devletler ile Çin arasındaki büyük güç mücadelesini ve propaganda savaşını mı gördüğüne ilişkin soruya ise, ''evet bir liderlik eksikliği yaşadığımız açık'' diye yanıt verdi. Sistemlerimizin en zayıfı kadar güçlüyüz diyen BM Genel Sekreteri, Küresel Kuzey’in, Küresel Güney de eş zamanlı olarak bunu gerçekleştirmeden Covid-19’u yenmesinin mümkün olmadığını belirtti.

Dayanışma, Birlik ve Umut Çağrısı

BM Genel Sekreteri António Guterres dün düzenlenen sanal basın toplantısında ise, “Yitirilen 200.000'den fazla yaşamın yasını tutuyoruz. Özellikle hastalıkla daha az başa çıkabilen yerlerde çok daha fazlasının geleceğine dair umutsuzluk duyuyoruz” dedi.

Gazetecilere verdiği demeçte Guterres, “Sözümüz net, dayanışma, birlik ve umut çağrısında bulunuyoruz” diye konuştu.

Küresel Ateşkes Çağrısı Karşılık Buldu’

Guterres, Mart ayında gündeme getirdiği küresel ateşkes çağrısını da yineledi.

Gazetecilere verdiği demeçte, "Ateşkes çağrısı geniş çapta karşılık bulmuştur" diyen Guterres, İdlib konusundaysa “BM, düşmanlıkların ülke çapında sona ermesi konusunda hala umutlu” sözlerini kullandı. BM Genel Sekreteri, BM'nin Afganistan'da hükümet ve Taliban arasında insani bir ateşkes için çaba harcadığını da sözlerine ekledi.

Libya'da çatışmaların artmış olmasına rağmen , “düşmanlıkların sona ermesinin hala mümkün olduğuna dair bir umut” olduğunu söyleyen Guterres, “Yemen'de barış için bir fırsat olduğuna inanıyorum” dedi ve ilk iki Covid-19 kaynaklı ölümün çarşamba günü kaydedildiğine işaret ederek, “Yemen halkının çok fazla acı çektiğini fark etmenin zamanı geldi” diye konuştu.

‘Resmî Yoksulluk 500 Milyon Kişi Artabilir’

“Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) bu hafta, küresel iş gücünün 300 milyondan fazla iş kaybına eşdeğer bir şekilde vurulacağını bildirdi” diyen Guterres, milyonlarca çocuğun hayat kurtaran aşılara ulaşamama riski olduğunu ve resmî olarak yoksulluk içinde yaşayanların yaklaşık 500 milyon kişi artabileceğini sözlerine ekledi.

Gelişmekte olan ülkeler için gereken “kitlesel ve acil desteğin” altını çizen BM Genel Sekreteri, dünya çapında bir yardım paketi çağrısını yineledi. Guterres ayrıca Uluslararası Para Fonu (IMF) tarafından acil finansman için 12,3 milyar dolar sağlanması, 160 milyar dolarlık ekstra finansmanla Dünya Bankası ve G20 ülkelerinin yoksul ülkelerin borçlarını ertelemeleri gibi adımları desteklediğini, ancak bunların yeterli olmadığını belirtti.