BM ajansından aşırı avlanma raporu

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü, dünya balık stoklarındaki aşırı avlanma sorununa dikkat çekerek, gelişmekte olan ülkelerde durumun kötüye gittiğini açıkladı.

Dış Haberler

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Pazartesi günü açıkladığı bir raporda, dünyanın balık stoklarının üçte birinden fazlasında aşırı avcılık yapıldığını ve sorunun özellikle gelişmekte olan ülkelerde akut bir hal aldığını belirtti.

Reuters’ın haberine göre, FAO her iki yılda bir hazırladığı olağan raporda, ‘‘Gelişmiş ülkeler balıkçılık konusunda durumlarını düzeltirken, gelişmekte olan ülkelerde durum giderek kötüleşiyor’’ denildi.

FAO raporunda avcılık yönetimindeki sorunlara dikkat çekilirken, ‘‘Açlığın, sefaletin ve çatışmaların hüküm sürdüğü bölgelerde sürdürülebilirliğin özellikle güç olduğunun farkındayız, ancak sürdürülebilir çözümler bulmaktan başka bir seçenek yok’’ yorumu yer aldı.

2017 yılında dünyada deniz balıkçılığı yapılan balık stoklarının yüzde 34,2’si aşırı avlanma kategorisinde yer alırken, bu sayı 1974 yılında yalnızca yüzde 10’du. Dünyada kişi başı balık tüketimi ise 2018 yılında yılda 20,5 kilograma yükselirken, 1961’den bu yana yaşanan yıllık artış ortalamasının yüzde 3,1 olduğu kaydedildi. FAO tarafından yapılan tahminlere göre, önümüzdeki yıllarda bu artış hızında ortalama yüzde 0,4’lük bir düşüş yaşanması ve 2030 yılında kişi başı üretimin 21,5 kg ulaşması bekleniyor. FAO raporuna göre bu düşüşün nedeni Afrika nüfusunun avlanan balık miktarından daha hızlı yükselmesi. FAO, kıtadaki balık üretiminin ve balık ihracatında yaşanacak artışların, bölgedeki talep artışını karşılayamayacağını öngörüyor.

Balık tüketimi dünya nüfusunun hayvan kaynaklı protein alımının altıda birine tekabül ederken, bu oran Bangladeş, Kamboçya, Gambiya, Gana, Endozezya, Sierra Leone ve Sri Lanka’da yarıdan fazlaya ulaşıyor.