Bilim ve Aydınlanma Akademisi’nden GDO raporu

Bilim ve Aydınlanma Akademisi’nin bir yandan besin sorununun çözümü olarak sunulan, diğer yandan da gıda sorununun nedenlerinden biri olarak mimlenen GDO ile ilgili raporu yayımlandı.

Haber Merkezi

Bilim ve Aydınlanma Akademisi (BAA), GDO yani genetik yöntem ile değiştirilmiş organizmalar teknolojisi ile ilgili yeni bir rapor hazırladı.

BAA'nın öncelikli olarak bir yandan besin sorununun çözümü olarak sunulan, diğer yandan da gıda sorununun nedenlerinden biri olarak mimlenen GDO raporunda öncelikli olarak son otuz yılın genetik çalışmalarının ana yöntemlerinden biri olan rekombinant DNA teknolojisi anlatıldı, bu yöntemin ürünleri toplumsal ve evrimsel-ekolojik dinamik içinde değerlendirildi. Diğer bölümde ise gıda tekellerinin topluma varlık meşruiyeti olarak sundukları iddiaları, aslında karşılamadıkları gösterildi ve pratikteki işleyişin tekellerin belirleniminde nasıl şekillendiği açıklandı.

Raporun bir bölümü şöyle:

"Şunu vurgulamalıyız ki tekeller ve GDO teknolojisi arasındaki bağlantı fark edilmediği sürece komplo teorileri içerisinde çözüm görülemez hale geliyor. Oysa bilimsel yöntemin kendisi ne insanlığın canına okumak isteyen bir zorbadır ne de kurtarıcı melek. Sorun, bilimsel yöntemlerden ziyade hem araştırma hem de üretim süreçlerini kârlılık hedefiyle yürütülmesini zorunlu kılan kapitalist ilişkilerdedir.

Düğümü çözen ipin ucu ise insanlığın elindedir. Sonuç olarak insanlığın kaliteli gıda ihtiyacını karşılayacak, evrimsel süreçlerin işleyişini dikkate alarak tarımsal üretim yapacak, aynı zamanda canlı – cansız doğa dinamizmini gözetecek, doğa ve toplum ilişkisini disiplinler arası çalışmalarla yürütecek, planlayacak sosyalist ve kamucu bir sistemin varlığı bugün insanlığın birincil ihtiyacıdır.

Bu önemli ve güncel raporu Bilim ve Aydınlanma Akademisi çatısı altında faaliyet yürüten Toplum Sağlığını Geliştirme ve Koruma Bilim Alanı ile Biyolojik Hareket ve Evrim Bilim Alanı ortak üretimi olarak kamuoyunun değerlendirmesine sunuyoruz."

Söz konusu raporun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.