Biden'ın Dışişleri Bakanlığı için adı geçen Blinken kimdir?

ABD'nin yeni başkanı Biden'ın, uzun süredir dış politika danışmanı olan Antony Blinken'ı dışişleri bakanı olarak ataması bekleniyor.

Dış Haberler

ABD'nin 46. Başkanı seçilen Joe Biden, kabinesinin ilk üyelerini Salı günü açıklamaya hazırlanıyor. 

Bloomberg ve New York Times'ın haberine göre Biden, uzun süredir dış politika danışmanı olan Antony Blinken'ı dışişleri bakanı olarak atayacak. ABD'nin eski dışişleri bakanı Hillary Clinton'ın eski yardımcılarından olan Jake Sullivan'ın ise ulusal güvenlik danışmanı olarak açıklanması bekleniyor.

New York Times'ın haberine göre yaklaşık 20 yıl boyunca Biden ile beraber çalışan Blinken, önceliği "ABD'nin güvenilir bir müttefik olarak uluslararası anlaşmalar ve kurumlar içindeki yerini sağlamlaştırmak" olarak görüyor. Blinken'ın öncelikli başlıkları arasında Paris İklim Anlaşması ve İran ile yapılan nükleer anlaşma geliyor.

Eski ABD Başkanı Barack Obama döneminde dışişleri bakan yardımcılığı yapan Blinken, Ortadoğu politikasına yönelik çalışmlar yürütmesiyle biliniyor.

Suriye'de askeri harekatı destekledi

Blinken, 2013'te Suriye'de Devlet Başkanı Beşar Esad'ın kimyasal silah saldırı düzenlediği iddiasının ardından askeri harekat düzenlenmesinden yana tavır almasıyla biliniyor.

Blinken, ayrıca 2017'de Esad'ın kimyasal silah saldırı düzenlediği iddiasıyla Suriye'ye füze saldırıları düzenleyen Trump'ı alkışlamıştı.

Çin'e karşı sert tavır hedefliyor

Blinken, Çin'e karşı etkili olmak için Trump'ın çıktığı uluslararası anlaşmalarla ittifaklara geri dönülmesi gerektiğini savunuyor. Blinken'In Biden'ın Çin'e karşı sert duruş politika planının da gerisindeki isim olduğu belirtiliyor.

ABD'nin Tayvan'a desteği hakkında da konuşan Blinken, "Tayvan ile daha güçlü ekonomik bağlar aynı zamanda müşterek demokratik değerleri ve bölgesel barış ve istikrara ortak bağlılığımızı destekliyor" diye tweetlemişti.