Bakan avukatların durumunu itiraf etti: Kontenjan düşmeli, akademisyen kadroları güçlenmeli

Tunç, hukuk fakültelerinin hem kontenjan fazlası olduğunu hem de niteliksizleştiğini kabul etti. 5 Nisan Avukatlar Günü'nde avukatların derdi belli: Meslekleri itibarsızlaştırılıyor, geçinemiyorlar.

Haber Merkezi

Avukatlığa, avukatlara yönelik saldırılar giderek artıyor. Genç avukatlar hayatlarından vazgeçiyor. Mesleğini yapmaya çalışan avukatlar adliye bahçelerinde öldürülürken tüm bunların gölgesinde 5 Nisan Avukatlar Günü "kutlanıyor".

Avukatlar mesleklerinin itibarsızlaştırıldığını, etkisiz hale getirilmeye çalıştığını düşünüyor. Hak arama özgürlüğünün vazgeçilmezi olan savunma hakkının temsilisi avukatlar da hukuksuzluktan payına düşeni alıyor. Hukukçu kimliklerine doğrudan saldırılan avukatlar üstlendikleri davalar nedeniyle tutuklanıyor, saldırıya uğruyor ve ölüyor. 

Mesleğini savunmak isterken bir yandan da ağır ekonomik zorluklarla karşı karşıya bırakılan avukatlar; işçileşiyor, yoksullaşıyor. Avukatlar vergi, sigorta, kira ve geçim yüküyle baş başa bırakılıyor.

Kaç hukuk fakültesi var, kontenjan kaç?

Türkiye Barolar Birliği’nin (TBB) verileri avukat sayısının son yıllarda rekor seviyede arttığını gösteriyor. 2012’de 78 bin olan avukat sayısı 2022 sonunda 175 bine dayandı. Avukat sayısı son 5 yılda yüzde 64; son 10 yılda ise yüzde 123 artış gösterdi.

Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) verilerine göre Türkiye’de devlet ve vakıf olmak üzere en az 81 hukuk fakültesi var. Buna KKTC’deki üniversiteler dahil değil. Bazı üniversitelerin burslu bölümleri de olduğundan bölüm sayısı 113. Yine YÖK verilerine göre hukuk fakültelerinin kontenjanı 16 binin üzerinde ve 2022 yılında 15 bin 740 öğrenci hukuk fakültelerine yerleşti.

Türkiye'de avukat sayısı kaç?

TBB’ye göre 31 Aralık 2022 itibariyle Türkiye’de avukat sayısı 174 bin 533. Son 25 yıldaki değişime bakıldığında ise avukat sayısı katlanarak arttı.

2002 sonunda avukat sayısı 46 bin 552 idi. Bu sayı 2012 sonunda 78 bin 218’e yükseldi. 2017 sonunda avukat sayısı 106 bin 496 oldu.

Artış son 5 yılda ise iyice hızlandı. 2017-2022 arasında avukat sayısı yüzde 64 artarak 175 bine dayandı.

Hukukun Üstünlüğü Endeksi: Türkiye 139 ülke arasında 117. sırada 

Türkiye, 2021 Hukukun Üstünlüğü Endeksi'nde (Rule of Law Index) 139 ülke arasında 117'inci sırada yer almıştı. Türkiye yolsuzlukla mücadele konusunda ise 134 ülke arasında 69’uncu sırada bulunuyor.

Tunç’tan itiraf gibi açıklama

Adalet Bakanı durumu kabul etti ve Hukuk Fakültelerindeki kontenjanların 190 binlerden 125 binlere düştüğünü söyleyerek “100 bine kadar indirilmesi” hedeflerinin olduğunu açıkladı. Tunç yaptığı açıklamada hem hukuk fakültelerindeki niteliğin giderek azaldığını hem de sayının giderek artmasının doğru olmadığını kabul etmiş oldu.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç dün akşam Ankara 2 No'lu Barosu'nun düzenlediği 'Avukatlar Günü İftar Programı’nda, yargı reformu strateji belgesi kapsamında özellikle avukatlık mesleğini kalitesinin artırılmasıyla ilgili önemli düzenlemeler gerçekleştirildiğini açıkladı. Tunç avukatlığın bir sınava tabi olması, hukuk fakültesini bitirenlerin ön elemeden geçmesi gibi kararlar alındığını söyledi. 

Tunç aynı zamanda avukatlığın asgari ücret tarifesinde öngörülen şekilde kademeli olarak artırıldığını öne sürdü. Halbuki baroların yayınladığı tavsiye tarifeleri avukatları enflasyona ezdirmeye devam ediyor.

Tunç şunları söyledi:

“Hukuk Fakültelerindeki kontenjanların 190 binlerden 125 binlere düştüğünü görüyoruz. Tabi bu Hukuk Fakültelerine girişteki puanların yükselmesi de oradaki öğrenci kalitesini de artıran önemli bir husus. Mevcut fakültelerimizin akademisyen kadrosunun güçlenmesi lazım, bunun farkındayız. Özellikle son kurulan fakültelerde daha öğrenci almayan Hukuk Fakülteleri var. Belki bunların yakın fakültelerle birleştirilmesi, güçlendirilmesi, akademisyenlerin sayısının arttırılması olabilir. O nedenle 4-5 yıl sonra oralarda yine eğitim kalitesinin arttığını müşahede edeceğiz. Ama kontenjanlar noktasında 100 bine kadar indirilmesi ile ilgili sürekli talep dile getiriliyor. Bu konuda da YÖK Başkanımızla birlikte çalışmalarımızı sürdürüyoruz”