Eskişehir’de bir Menzilci yerleşimi: Buhara köyü

Eskişehir’de bulunan Buhara köyü, Menzil tarikatının elinde bulunan bir yerleşim. Köyün geçmişini ve gündeme geldiği olayları derledik, köye çalışan bir işçiyle konuştuk.

Yekta Armanc Hatipoğlu

Tarikatların ele geçirdiği yerleşimler, sıkça ülke gündemine giriyor. Eskişehir’in Sivrihisar ilçesinde bulunan Buhara köyü de böyle bir yerleşim.

Menzil tarikatına bağlı köy, en son, soL’un 31 Mart yerel seçimlerinde tarikat müritlerinin CHP’li sandık görevlisini darp edip köyden kovması haberiyle gündeme gelmişti.

Köyün geçmişini, bugününü, gündeme geldiği olayları ve “köy” olmaktan çıkışını inceledik.

Menzil tarikatının İç Anadolu’daki merkezi

Buhara, Menzil tarikatının İç Anadolu’daki merkezi olarak biliniyor. Menzil lideri Raşit Erol’un oğlu Fevzettin Erol, Nakşibendi şeyhlerinden Abdülbaki Bilvanisi’den icazet alarak 30 Aralık 2002’de, o yıllarda çiftlik olarak geçen yerleşimi eski bir Demokrat Parti milletvekili olan Cahit Kural’dan satın aldı.

Köy statüsüne kavuşana kadar ismi Bilvanis çiftliği olan yerleşim, 2009’da nüfusu 150’yi aşınca köy statüsü kazanarak Buhara köyü ismini aldı.

Menzilcilerin elinde olan bu yerleşimin adı Ergenekon ve Balyoz tertiplerinde de geçti. Fethullahçılar tarafından yapılan yargılamalarda Orgeneral Bilgin Balanlı, 2011 yılında, İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nde, çiftliği havadan gözetlediği için yargılandı. Balanlı, çiftliği “irticai faaliyetlerin merkezi” olduğu için gözetlediğini ifade etmişti.

Köy, elbette ki Menzil tarikatının ismini aldığı Adıyaman’ın Menzil köyü gibi “köy” olmaktan çıkmış durumda. Lüks evlerin olduğu köyde, iki katlı bir çarşı bulunuyor. Köyün büyük bir camisi var. Şeyh Fevzeddin Erol’un villasıysa diğerlerinin kaldığı evlerden farklı. Üç katlı ve havuzlu olan villa, taş yapısıyla bir şatoyu andırıyor.

 

Her ne kadar adı köy olsa da burası tarikatın kampüsü olarak hizmet veren lüks bir yer. Ayn zamanda evlerin tarikatın Adıyaman'daki "Buhara evlerine" benzerliği de dikkat çeken bir diğer ayrıntı.

Siyasiler eksik kalmıyor: Köyün ziyaretçileri arasında CHP’li de var BBP’li de

Köy, tarikatın eline geçtikten sonra siyasilerin de ziyaret merkezi oldu. Köyü bilenler, köyden lüks araçların eksik olmadığını söylüyor.

Köyü ziyaret edenler arasında eski MHP’li, adı pek çok faili meçhul cinayette geçen, Türk-İslamcı Büyük Birlik Partisi’nin kurucusu Muhsin Yazıcıoğlu ve dışişleri bakanlığı, başbakan yardımcılığı yapmış CHP’li Murat Karayalçın da bulunuyor.

30 Aralık 2022 tarihinde Ankara’da öldürülen ülkücü Sinan Ateş de köyü ve şeyhi ziyaret edenler arasında. Ateş’in X hesabından yaptığı paylaşımda, öldürülmeden bir ay on gün önce Buhara köyünde olduğu anlaşılıyor.

Sinan Ateş, öldürülmeden bir ay öncesinde Menzil'in Eskişehir'deki Buhara köyünü ziyaret etmiş ve bunu sosyal medya hesabında "Şeyh Seyyid Fevzeddin Erol Hz.’lerini ziyaret ederek hayır dualarını aldık. Başbuğumuz ile olan anılarını dinleyip Türk gençliği üzerine keyifli ve faydalı bir sohbet ettik" ifadeleriyle duyurmuştu.

Çevre köylerdeki çocuklar okul için zorla Buhara’ya götürülmek istenmişti

2019’da Buhara köyünün çevresindeki Göktepe, Kaldırım ve Ahiler köyünde kalan çocuklar, okul için Buhara köyüne gönderilmek istenmişti.

Çocuk ve aileler Buhara’daki okulu istemezken, çocuklarını Buhara’daki okula göndermek istemeyen aileler para cezasıyla tehdit edilmişti.

Okul sorunu öğrenci, veli ve milletvekillerinin ısrarı sonucu çözülmüştü. Öğrenciler, eğitimlerine eski okullarında devam ediyor. Aileler, kendilerinin bile Buhara köyünden geçerken güvende hissetmediklerini, bu nedenle çocuklarının da oradaki okula gitmesini istemediklerini söylemişti.

‘Köyün güvenliklerinden biri emekli asker’

İş için köye giden bir işçiyle köyde karşılaştığı manzarayı konuştuk. Köye duble yoldan girdiklerini söyleyen işçi, köyün büyük bina ve lojmanlardan oluştuğunu, bir köy gibi görünmediğini kaydetti. Köyde hiç kadın görmediğini belirten işçi şunları söyledi:

“Duble yoldan geçerek gittik köye. Büyük bina ve lojmanlardan oluşuyor. Köyden ziyade ilçeye benziyor. İçeride neredeyse hiç kadın görmedim. Yollarda çöp toplayan birkaç mürit vardı."

Köye gidilen yolda özel olarak yaptırılmış duble yollar aynı zamanda Türkiye'de bir köy yolunun ilk kez duble yol olma özelliğini de taşıyor. Yetkililerin tarikatın köyüne hizmet konusunda ellerini korkak alıştırmadıkları görülüyor.

 

"Köyden ziyade ilçeye benziyor. İçeride neredeyse hiç kadın görmedim. Yollarda çöp toplayan birkaç mürit vardı."

Köyün yakınında çalışınca güvenliklerin hemen geldiğini söyleyen işçi, kendilerinin yanına gelen bir güvenliğin emekli asker olduğunu kaydetti:

“Köyün yakınında birisi çalışınca, güvenlikleri hemen geliyor. Mobilet tarzı araçlar kullanıyorlar. Bizim yanımıza geldiği için biliyorum, bir güvenlik görevlisi emekli askerdi. Diğerleri hakkında bilgim yok.”