Avustralya'da hidroksiklorokin kaçakçılığı hızla artıyor

Avustralyalı yetkililer, ülkede Covid-19 tedavisinde kullanılan hidroksiklorokin isimli ilacın ülkeye yasa dışı yollarla sokulmasında hızlı bir artış yaşandığını bildirdi.

Dış Haberler

Avustralya’da ilaç kaçakçılığında hızlı bir artış yaşandığı bildirildi. Avustralyalı yetkililer, Covid-19 tedavisinde kullanılan tartışmalı sıtma ilacı hidroksiklorinin yası dışı yollarla ülkeye sokulduğunu açıkladılar.

Cuma günü yapılan bir basın açıklamasında Ocak ayından bu yana Avustralya Gümrük Güçleri (ABF) tarafından 6 binden fazla hidroksiklorokin tabletinin ele geçirildiği belirtildi. Açıklamada Avustralyalılar söz konusu ilacı reçetesiz olarak kullanmamaları konusunda uyarıldı. 

ABD yetlisi Susan Drennan, gümrük güçlerinin ilaçların ülkeye yasa dışı yollarla sokulması konusunda tetikte olduklarını söyleyerek, artık izinsiz ilaç getirtmeye çalışanların paralarını çöpe atmış olacakları uyarısında bulundu.

Avustralya Tedavi Ürünleri Yönetimi Mart ayında doktorlara hidroksiklorokin ilacı içeren reçeteleri sınırlamaları konusunda bir tavsiye yazısı göndermiş, ilacın kalp krizi ve koma gibi çok ağır yan etkileri olabileceğini belirtmişti. Nisan ayındaysa ülkenin Sağlık Koruma Baş Komitesi, ilacın Covid-19 tedavisinde kullanılmamasını tavsiye ederek, hidroksikolorikinin sadece klinik denemelerde kullanılması gerektiğine dikkat çekmişti.

Sıtma tedavisinde kullanılan hidroksiklorokinin kontrolsüz bir şekilde Covid-19 tedavisinde de kullanılmasıyla ilgili tartışmaların Avustralya ile sınırlı olmadığı biliniyor. ABD Başkanı Trump Nisan ayında yaptığı açıklamalarda ilacı Covid-19 tedavisi için önermiş, ilacın yan etkilerine dikkat çekerek yaygın bir şekilde kullanılması yönünden hükümetten gelen baskılara direnen bir sağlık bürokratıysa görevden alınmıştı.