Avustralya: Çin gerilimi düşürme çağrımıza yanıt vermiyor

Avustralya hükümeti Pazartesi günü Çin yönetiminin iki ticaret ortağı arasındaki gerilimin düşürülmesine yönelik çağrılarına yanıt vermediğini açıkladı.

Dış Haberler

Reuters’ın haberine göre, haftalardır Çinli mevkidaşı ile görüşme talebinde bulunan Avustralya Ticaret Bakanı Simon Birmingham, Pazartesi günü Çin’in Canberra’nın taleplerini görmezden geldiğini söyledi.

Avustralya radyosu ABC’ye konuşan Birmingham, ‘‘Ne yazık ki, görüşme taleplerimiz bugüne kadar olumsuz karşılandı’’ diyerek, hayal kırıklığına uğradıklarını belirtti.

Canberra’nın yeni koronavirüsün kökenlerine ilişkin bağımsız bir soruşturma yapılmasını talep etmesinin ardından iki ülke arasında başlayan gerilim, Çin’in belirli ticari ürünlerin ithalatını durdurmasıyla yükselmişti. Çin Avustralya’yı ‘‘ayak oyunları’’ çevirmekle suçlarken Çin’in Avustralya büyükelçisi Çinli tüketicilerin Avustralya mallarını boykot edebileceklerini açıklamıştı. Avustralya hükümetinin bağımsız soruşturma talebini geri çekmemesi üzerineyse, ülkenin en büyük ihraç pazarı olan Çin, Avustralyalı dört büyük et üreticisinden yapılan ithalatı askıya almış, arpa ithalatına ise yüksek gümrük vergileri getirmişti.

Geçtiğimiz Cuma günü, Çin gerilimi yeni bir boyuta çıkararak vatandaşlarına Avustralya’ya seyahat etmemelerini tavsiye etti. Çin yönetimi Avustralya'nın itiraz ettiği tavsiye kararına koronavirüs pandemisi ile ilişkili olarak Çinlilerin karşı karşı kaldığı ırk ayrımcılığı ve şiddeti gerekçe gösterdi.

Avustralya hükümeti soruşturma çağrısının Pekin’e yönelik siyasi bir amacı olmadığını açıklarken, The Australian gazetesinin Pazartesi günü yayımladığı bir anket çalışması, Avustralyalıların yüzde 70’inin Çin’e yönelik bir koronavirüs soruşturmasını desteklediğini gösterdi.