AKP ve MHP'nin seçim didişmesi sürüyor: 'AKP ilçeye seçmen taşıdı'

AKP ve MHP, seçim sonuçlarına birbirlerinin aleyhinde itirazda bulunmaya devam ediyor. Son olarak MHP'li aday, AKP'nin ilçeye usulsüz bir şekilde seçmen taşıdığını savundu, suç duyurusunda bulundu.

Haber Merkezi

Cumhur İttifakı, 31 Mart'ta gerçekleştirilen yerel seçimlerde büyük bir hezimete uğradı.

2002 yılında girdiği ilk seçimden bu yana en düşük oyunu alan AKP'nin, 31 Mart yerel seçimlerinde toplam oy oranı 35,48’e geriledi. İttifak'ın diğer ortağı MHP'nin ise oy oranlarında düzenli olarak bir düşüş gözlemlenirken, son seçimde de yaklaşık yüzde 4 oranında oy kaybı yaşadı. 

Cumhur İttifakı'nda meydana gelen bu gerilemenin benzer bir tabana seslenmekte oldukları Yeniden Refah Partisi'nin oy oranındaki yükselişle ilgisi olduğu gündeme gelirken, oy oranında yaşanan azalamanın bir diğer nedeni de izlenen ittifak strajesi oldu.

İki ittifak partisi birçok noktada ortak aday gösterirken, kimi yerlerde seçime kendi adaylarıyla girdi. AKP-MHP ittifakının toplam oyunun yüksek olduğu yerlerde partilerin ayrı listelerle seçime girmesi, ittifakın seçimi kaybetmesine neden oldu.

Birçok usulsüzlüğe rağmen oy oranında büyük bir düşüş yaşayan Cumhur İttifakı'nın ortakları, seçimi kaybettikleri belediyelerin birçoğunda sonuçlara itiraz ederek Yüksek Seçim Kurulu'na başvuruda bulundu. AKP-MHP ittifakı seçime kendi adaylarıyla girdikleri yerlerde de birbirleri aleyhine itirazda bulundu.

Gümüşhane'de 'geçersiz oy' itirazı

AKP, Gümüşhane Belediye Başkanlığı seçim sonuçlarına, geçersiz oyları gerekçe göstererek itiraz etti. Merkez İlçe Seçim Kurulu, 16 bin 742 seçmenin oy kullandığı 80 sandık için oyların yeniden sayılmasına karar verdi.

Gümüşhane'de 31 Mart'taki seçimi 6 bin 690 oyla MHP adayı Vedat Soner Başer kazanmıştı. AKP adayı Ercan Çimen ise 6 bin 141 oy almıştı.

Geçersiz oylar sayıldı, sonuç değişmedi

AKP, Kütahya'nın Emet ilçesinde ise tüm oyların yeniden sayılması talebiyle sonuca itirazda bulundu. İlçe Seçim Kurulu, tüm oyların yeniden sayılması talebini reddetti, geçersiz oyların yeniden sayılmasına karar verdi. Karar kapsamında İlçe Seçim Kurulunda geçersiz 283 oy yeniden sayıldı.

Sayım sonucunda, MHP'nin adayı Mustafa Koca'nın oyu 2 bin 314, AKP adayı Ali Ceyhan'ın oyu ise 2 bin 293'e yükseldi. Yeniden sayım sonucu değiştirmezken, Emet Belediye Başkanı 21 oy farkla MHP'li Mustafa Koca oldu.

MHP'li adayın geç istifasını gerekçe göstererek itiraz etti

Elazığ’ın Keban ilçesinde MHP’li Belediye Başkan Adayı Yücel Doğan, resmi olmayan sonuçlara göre 1318 oy alarak seçimleri kazandı. Keban’da ikinci sırada olan AKP Belediye Başkan Adayı Fethiye Atlı ise 1036 oy aldı.

AKP Keban İlçe Başkanı Turgay Toprak, belediye başkanlığını kazanan MHP'li Yücel Doğan'ın adaylığına itiraz etti. Toprak, İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı'na sunduğu dilekçede, itiraz gerekçesi olarak MHP adayı Yücel Doğan'ın, "Elazığ İli ve İlçeleri İç Su Ürünleri Yetiştiricileri Üretici Birliği Başkanlığı" görevinden 1 Aralık 2023 tarihinde istifa etmesi gerekirken, 21 Şubat 2024’te istifa etmesini gösterdi.

Arbede yaşandı, silah sesleri duyuldu, soruşturma başlatıldı

Çorum'un Uğurludağ ilçesinde yapılan seçimlerin resmi olmayan sonuçlarına göre AKP adayı Remzi Torun 1546, MHP'nin adayı Zeki İpek ise 1533 oy aldı. Seçimi 13 oy farkla AKP'li Torun kazanırken, ilçede 92 oy ise geçersiz sayıldı.

Seçim sonuçlarının ardından MHP Uğurludağ İlçe Teşkilatı, Uğurludağ İlçe Seçim Kurulu, Çorum İl Seçim Kurulu ve Yüksek Seçim Kurulu'na sonuçlar hakkında üç ayrı itirazda bulundu. Ancak MHP'nin yaptığı üç itiraz da reddedildi.

Ret cevaplarının ardından MHP ve AKP'liler arasında arbede yaşandı. Belediye binası önünde meydana gelen kavga sırasında silah sesleri de duyudu. Polisin müdahele ettiği kavga,  İl Emniyet Müdürünün devreye girmesiyle sonlandırıldı. Bölgede çalışma yapan olay yeri inceleme ekiplerinini, boş mermi kovanlarını topladığı öğrenildi. Öte yandan Cumhuriyet Savcılığının da çıkan kavgaya ilişkin soruşturma başlattığı aktarıldı.

'Seçmen taşındı' dedi, suç duyurusunda bulundu

Elazığ’ın Ağın ilçesinde 31 Mart Yerel Seçimlerinde resmi olmayan sonuçlara göre 538 oy alan AKP'li Şeref Çakar seçimi kazandı. MHP’li Ali Uslu ise 476 oyda kaldı. MHP Ağın ilçe başkanı Emre Özer, kendi adaylarının 62 oy farkla kaybettiği seçimin sonuçlarına itiraz etti.

Ağın İlçe Seçim Kurulu'na başvuran MHP'li Özer, Ağın belediye personeli Suat Uyanık’ın sahte su abonelikleri yaparak ilçeye usulsüz bir şekilde seçmen taşıdığını savundu. Özer, belediye personeli Uyanık hakkında Keban Savcılığına suç duyurusunda da bulundu.