AKP itiraz etti, 2 oyla kaybettiği belediyeyi 18 oy farkla kazandı: 14 gözaltı, 5 yaralı

AKP'nin itirazıyla oylar tekrar sayıldı, YRP'nin kazandığı belediye AKP'ye geçti. YRP'liler ve kolluk kuvveti arasında yaşanan arbedede 14 kişi gözaltına alındı, 5 polis memuru yaralandı.

Haber Merkezi

2002 yılında girdiği ilk seçimden bu yana en düşük oyunu alan AKP'nin, 31 Mart yerel seçimlerinde toplam oy oranı 35,48’e geriledi. Büyük bir seçim mağlubiyeti yaşayan AKP, 2019 yılında gerçekleştirilen yerel seçimlere kıyasla 350'ye yakın belediye kaybetti.

AKP'nin yaşadığı bu gerilemenin benzer bir tabana seslenmekte oldukları Yeniden Refah Partisi'nin oy oranındaki yükselişle ilgisi olduğu belirtilirken, bir diğer etken ise izlenen ittifak stratejisi oldu. AKP-MHP ittifakının toplam oyunun yüksek olduğu kimi yerlerde seçimlere kendi adaylarıyla girmesi, ittifakın söz konusu noktalardaki seçimleri kaybetmesine neden oldu.

Birçok usulsüzlüğe rağmen oy oranında büyük bir düşüş yaşayan AKP'nin, kaybettiği belediyelere dair son kozu ise Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) yaptığı itirazlar oldu. AKP itiraz sürecinde birçok yerde oyların yeniden sayılması veya seçimin tekrarlanması için başvuruda bulundu.

AKP'nin itirazları sonucunda 5 seçim bölgesinde seçimlerin tekrarlanmasına karar verilirken, çok sayıda yerde de oylar tekrar sayıldı veya oyların sayılmasına karar verildi.

AKP itiraz etti, belediyeyi 18 oy farkla kazandı

AKP'nin itiraz ettiği seçimlerden biri de Bitlis'in Güroymak ilçesi oldu.

Yeniden Refah Partisi'nin adayı Emrulah Yıldırım, seçimi 2 oy farkla kazandı. İkinci sıradaki AKP ve aralarında az oy farkı bulunan üçüncü sıradaki DEM Parti seçim sonucuna itiraz etti. İl Seçim Kurulu, oyların yeniden sayılmasına karar verdi. Tekrarlanan sayım sonucu, AKP'nin adayı Eşref Mutlu'nun seçimi 18 oy farkla kazandığı açıklandı.

YRP, İl Seçim Kurulu’na itirazda bulunurken, YRP'liler ise Muş Caddesi’ndeki partilerinin seçim koordinasyon merkezi önünde toplanarak, protesto yürüyüşü gerçekleştirdi. Kolluk kuvvetleri ve YRP'liler arasında yaşanan arbede sonucu 14 kişi gözaltına alınırken, 5 polis memurunun da hafif şekilde yaralandığı bildirildi.

Bitlis Valiliği tarafından çıkan olaylara ilişkin açıklama yapıldı. Valilik tarafından yapılan açıklama şöyle:

"31.03.2024 tarihinde gerçekleştirilen yerel seçimlerin sonuçlarını protesto etmek amacıyla; 06.04.2024 günü ilimiz Güroymak ilçesinde DEM Partili şahıslar toplanarak basın açıklaması yapmış, sonrasında Yeniden Refah Partisi üyeleri ve taraftarları İlçe SKM önünde toplanmış, Muş kara yolunu çöp konteynerleri ile kapatarak ve konteynerleri ateşe vererek öncelikle kaymakamlık ve belediye binasına doğru yürüyüşe geçmiş, belediye binasının camlarını kırmış, görevli polislere taş, sopa ve çeşitli cisimlerle saldırmışlardır. Tüm uyarılara rağmen grubun dağılmaması üzerine gruba usule uygun olarak müdahale edilmiş, yol trafiğe açılmış, kamu malına zarar vermek, görevli memura mukavemet, trafik güvenliğini tehlikeye düşürmek ve 2911 sayılı kanuna muhalefet suçlarından 14 şahıs gözaltına alınmış, Güroymak İlçe Emniyet Müdürümüz dahil, 5 personelimiz hafif yaralanmıştır.”