ABD'de görevden alınan aşı uzmanı Trump'ı şikâyet edecek

Trump yönetimi tarafından görevinden alınan bir aşı uzmanı, Trump yönetimini denenmemiş ilaçların kullanılması için sağlık yetkilileri üzerinde baskı kurmakla suçluyor.

Dış Haberler

Covid-19 aşısı üzerinde çalışan bir federal hükümet ofisinin başında yer alan Dr. Rick Bright’ın, Sağlık ve İnsani Hizmetler Bakanlığı genel müfettişliğine sunmak üzere Trump yönetimine karşı bir şikâyet dosyası hazırladığı belirtildi.

The Guardian’da yer alan habere göre, bir aşı uzmanı olan Bright, Covid-19 tedavisinde hidroksiklorokin ve klorokin kullanımının yaygınlaştırılmasına direndiği için Biyomedikal Gelişmiş Araştırma ve Geliştirme Kurumunun (BARDA) başkanlığından alındı. Sıtma tedavisinde kullanılan ilaçlar, henüz Covid-19 tedavisinde etkili olup olmadıkları kanıtlanmadan, ‘‘oyunu-değiştireceklerini’’ ileri süren Trump tarafından desteklenmişti.

Bright yaptığı açıklamada, ‘‘Bunları dile getiriyorum çünkü ölümcül virüsle mücadelede kılavuzumuz siyaset ya da adam kayırmacılık değil, bilim olmalıdır’’ derken, siyasi bağlantıları olanlar tarafından teşvik edilen tehlikeli ilaçları fonlama çabalarından kaygı duyduğunu da sözlerine ekledi.

Bright’ın avukatları ise, müvekkillerinin ‘‘hükümet tarafından her derde deva olarak sunulan, ama henüz test edilmeyen ve yanlış kullanım halinde ölüme sebebiyet verme ihtimali bulunan, içlerinde klorokinin de bulunduğu potansiyel olarak tehlikeli ilaçlara serbest bir şekilde ulaşılmasını sağlama çabalarına direndiği için’’ işinden atıldığını savundu.

Bright'ın şikâyet dosyasının Trump yönetiminin ilaçların teşvik edilmesi konusunda sağlık yetkilileri üzerinde kurduğu baskıyı gözler önüne sermesi beklenirken, Beyaz Saray Bright’ın çalışanlara kötü davrandığı için görevden alındığını ileri sürüyor.