ABD yönetimine sert eleştiri: ‘Hükmen soykırıma yakın!’

ABD’de, Federal Acil Durum Yönetim Kurumu (FEMA) tarafından hazırlanan bir taslakta, salgın nedeniyle yaşanan ölümlerin günde 3 bine ulaşması öngörülürken, kamuoyundan sert eleştiriler gelmeye devam ediyor. 

Dış Haberler

Yale Üniversitesi, Halk Sağlığı Okulu Öğretim Üyesi ve Epidemiyoloji uzmanı Gregg Gonsalves, ABD’nin koronavirüs pandemisini yönetmedeki beceriksizliğiyle ilgili görüşlerini açıkladı. huffpost.com adlı sitede yer alan habere göre, Gonsalves,  “hükmen soykırıma çok yaklaştıklarını” iddia ederek, ABD’nin koronavirüs pandemisini acemice ele alışını sert bir şekilde eleştirdi.

Gonsalves, geçtiğimiz hafta, Çarşamba günü, Donald Trump’ın artan vaka sayılarına rağmen, “Beyaz Saray’ın koronavirüs görev gücünü azaltılacağını“ söylemesinin ardından, twitter hesabından attığı mesajında “Seçim öncesinde, bu yaz kaç kişi ölecek?” diye sordu. 

‘Binlerce kişinin ihmal ve eylemsizlikten ölmesi nasıl adlandırılabilir?’

“Ölümlerin ne kadarı Afrika kökenli Amerikalı, Latinler ve diğer renk ırklar arasından olacak? “ diye soran Gonsalves, “Bu, giderek hükmen bir soykırıma daha çok yaklaşıyor. Kamu politikası ile kitle ölümlerini başka nasıl adlandırabiliriz?” dedi.

Daha sonraki tweet mesajlarında, “ABD’de olup bitenler kasıtlıdır; özensizlik, ihmal, liderlerin eylemde başarısızlıkları söz konusudur. Uluslararası hukuk kapsamında sorumlu tutulabilirler mi?” diye yazdı. Sonraki mesajında ise, “Peki, binlerce kişinin özensizlik, ihmal ve eylemsizlikten ölmesi uluslararası hukuka göre ne anlama geliyor?” diye ekledi.

ABD’deki salgından ölenlerin sayısı 75 bine yaklaştı. Ülke genelinde 1,2 milyondan fazla, bildirilmiş vaka bulunuyor.

Trump, daha önceki açıklamalarında virüsten kaynaklanabilecek ölüm sayıları konusunda da önce 60 bin, daha sonra da 100 bin kadar ölüm beklediklerini söylemişti.

Fema Raporu: ‘Ölümler günde 3 bine ulaşabilir’

Bununla birlikte, Federal Acil Durum Yönetim Ajansının (FEMA) taslak raporu, 1 Haziran’a kadar günlük 3 bin ölüm yaşanabileceğini gösterdi.

Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi’nin web sitesinde mevcut verilerin ırksal ve etnik azınlık grupları arasında orantısız bir hastalık ve ölüm yükü olduğunu ileri sürdüğü belirtiliyor. Associated Press analizine göreyse hastalıktan ölenlerin neredeyse üçte birini siyahlar oluşturuyor.

Bilindiği gibi, Trump, dünya çapında vaka sayıları artarken, haftalarca hangi eylemi gerçekleştireceğine karar vermeden önce virüs tehdidini önemsiz göstermişti. Verdiği demeçlerdeki tutarsızlık, virüs kayıp tahminine de yansımış; virüs nedeniyle hayatlarını kaybedebilecek kişi sayısını önce 65 bin, sonra da 80 bin ila 90 bin kişi olarak açıklamıştı.

Beyaz Saray’ın görev gücü üyeleri, Dr. Anthony Fauci ve Dr. Deborah Birx, yaptıkları projeksiyonlarda, virüs nedeniyle yaşanabilecek ölüm sayısının, sosyal mesafe koşullarında dahi, 100 bin ila 240 bin alacağını söylemişlerdi.

Tüm bu gelişmelere rağmen, Trump pandemi koşullarında, brifinglerinde gazetecilere saldırmayı ve kanıtlanmamış tedavi çığırtkanlığı yapmayı, dezenfektan enjeksiyonunun muhtemel bir tedavi olabileceğini (sonradan kinaye olduğunu iddia etti) söylemeyi günlük rutinin bir parçası haline getirdi.