ABD Sağlık Bakanı'ndan sağlık sistemi itirafı

ABD Sağlık Bakanı Alex Azar, koronavirüs pandemisiyle ilgili Trump yönetiminin elinden geleni yaptığını ileri sürdü ancak özellikle azınlıkları etkileyen eşitsizlikler nedeniyle salgının ülkede daha çok ölüme yol açtığını savundu. Azar, eşitsizliklerin sorumluluğunu ise üstlenmedi.

DIş Haberler

Covid-19 pandemisi nedeniyle 90 binden fazla kişinin yaşamını yitirdiği ABD’de Sağlık Bakanı Alex Azar’ın açıklamaları tepkilere yol açtı.

Azar, Trump yönetiminin pandemiyle “tarihsel bir sonuç” yaratan mücadele verdiğini savundu ancak ülkede özellikle Afro Amerikalı azınlıklar açısından sağlık sistemindeki eşitsizliklerin ve buna bağlı olarak ABD’lilerin sağlıksızlığının ölümlerin diğer ülkelerden fazla olmasına yol açtığını savundu. Azar sağlık sistemindeki eşitsizliklerin sorumluluğuna dair ise herhangi bir açıklama yapmadı.

ABD Sağlık Bakanı Alex Azar, CNN televizyonunda Jake Tapper’ın sorularını yanıtladı. Azar, “Maalesef Amerikan nüfusu çok çeşitli. Önemli eşlikçi rahatsızlıkları olan bir toplum ki, altta yatan önemli hastalık sağlık eşitsizlikleri ve temel hastalığa eşlik eden bir ya da daha çok bozukluk nedeniyle Afrikalı Amerikalılar başta olmak üzere azınlık topluluklarımızdaki pek çok bireyi risk altına sokuyor" dedi.

Azar “Bu sağlık sistemimizin talihsiz mirası ve bu konuya eğilmemiz gerek” diye ekledi.

ABD’li bakan ABD halkının diğer ülkelerdeki halklardan daha sağlıksız olduğunu söylemek istemediğini dile getirse de ABD’lilerin belirgin bir biçimde obezite, hipertansiyon ve diyabet gibi ek hastalıklara sahip olduğunu söyledi. Azar bu durumun herhangi bir hastalıkta insanları risk altına soktuğunu belirtti.

Ölümlerden insanların kendilerinin mi sorumlu olduğu sorusu üzerine ise Azar, bunu söylemek istemediğini belirtti ve bu durumun onları Covid-19’un komplikasyonlarına daha açık hale getirdiğini savundu.

İlaç şirketlerine yöneticilik ve lobicilik yapmasıyla ve buradan elde ettiği milyonlarca dolarlık servetiyle bilinen Azar, Obama döneminde getirilen sağlık sigortası sistemini dahi kaldıran Trump yönetiminin bu "talihsiz mirasa" nasıl eğileceğine dair bir açıklama yapmadı.