ABD Hastalıkları Kontrol ve Önleme Merkezi Başkanı'ndan Trump'la çelişen açıklama

ABD Hastalıkları Kontrol ve Önleme Merkezi Başkanı Redfield, ABD Başkanı Trump'ın aksine Dünya Sağlık Örgütü için 'güçlü ortağımız' dedi ve birlikte çalışmayı sürdüreceklerini açıkladı.

DIŞ HABERLER

ABD Başkanı Donald Trump'ın, Dünya Sağlık Örgütü'ne (DSÖ) yönelik suçlamalarının ve örgüte aktarılan fonu keseceği açıklamasının aksine ABD Hastalıkları Kontrol ve Önleme Merkezi'nden DSÖ'yle çalışmaya devam edecekleri açıklaması geldi.

ABD Hastalıkları Kontrol ve Önleme Merkezi Başkanı Dr. Robert Redfield, dün CBS kanalında yayınlanan programda ABD'nin Dünya Sağlık Örgütü'nün "büyük ortağı" olduğunu söyledi. Trump'ın örgüte ABD'nin aktardığı fonu kesme kararına ilişkin soruya yanıt vermekten kaçınan Redfield, "jeopolitik meseleleri bu konuyla ilgili yetkililere bırakmayı tercih ettiğini" söyledi.

Redfield koronavirüs pandemisi sürecinde, başında bulunduğu merkezin DSÖ'yü "güçlü ortak" olarak gördüğünü belirtti ve "DSÖ bizim için uzun zamandır ve hâlâ büyük bir ortaktır" dedi. Redfield "Hastalığın yayılmasını sınırlandırmak ve Amerikan halkını korumak için elimizden gelenin en iyisini beraber yapıyoruz" dedi.

Redfield daha sonra ABC kanalında katıldığı bir programda da benzer bir açıklama yaparak DSÖ ile "gerçekten verimli bir ilişkileri" olduğunu bu ilişkiyi sürdüreceklerini söyledi.

DSÖ ile ilgili tartışmalara ilişkin ise Redfield, pandeminin ilk aylarında neyin yanlış gittiğine dair bir değerlendirmenin ancak durum sakinleştikten sonra yapılmasının daha iyi olacağını düşündüğünü belirtti.

ABD Başkanı Trump, DSÖ'yü Covid-19 pandemisini geç ilan etmekle ve "Çin yanlısı" olmakla suçlamıştı.