Van seçimlerinin gasp edilmesine karşı çıkmışlardı: Eylemlere katılan 23 kişi tutuklandı

DEM Parti’nin Van Büyükşehir Belediye Başkanı Abdullah Zeydan’ın seçilme hakkının geri alınmasıyla başlayan eylemlerde gözaltına alınan 264 kişiden 23’ü tutuklandı.

Haber Merkezi

Van'da 31 Mart 2024 yerel seçimlerinde belediye başkanı seçilen DEM Partili Abdullah Zeydan'ın seçme ve seçilme hakkının seçimden 2 gün önce elinden alınması günlerce kentte protesto edildi.

Sonunda hukuksuz olduğu anlaşılan bu karar iptal edildi. Başkanlık Van halkının da tercih ettiği şekilde DEM Parti adayı Abdullah Zeydan’a iade edildi.

Kendi oyuna sahip çıkmak için sokağa çıkan Van halkına günlerdir yapılan hatta Filistin’de İsrail’in tavrını anımsatan polis şiddetiyle karşı karşıya kaldı. Bununla da kalmadı gözaltına alınan 264 kişiden 23’ü tutuklandı. 

Van’da 2 Nisan günü başlayan ve YSK’nin kararıyla son bulan 2 günlük eylemlerin bilançosunu Van Barosu İnsan Hakları Merkezi açıkladı.

Van’da 10’u avukat toplam 264 kişi gözaltına alındı, gözaltına alınan 147 kişi serbest bırakıldı, 23 kişi ise “terör örgütüne üye olmak” suçlamasıyla çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.

Van Barosu'ndan yapılan yazılı açıklamada, "Gözaltında bulunan kişilerin işlemleri halen devam etmektedir" ifadelerine yer verildi.

Ne olmuştu?

İradelerinin gasp edilmesine karşı duran halk polislerin sert müdahalelerine maruz kalmıştı.

Hafızalara kazınan görüntüler şöyle:

Van'da sokakları çeviren polis protesto edenlerin üzerine tazyikli su sıktı ve biber gazı attı. Plastik mermilerle müdahale edilen birçok kişi yaralandı. Video: Cihan Mert

Sokak ortasında 5 polisin bir gence şiddet uyguladığı anlar. Video: Medine Mamedoğlu

Çağlayan Adliyesi'nde Van'daki hak gaspını protesto etmek isteyen avukatlara saldırı. Avukatlar, adliyede gözaltına alındı. Twitter: @Erkansays

Van'da bir polis, çantasında DEM Parti bayrağı bulduğu gence tokat attı. Video: Bilal Tinar

Muhammed Orhan'a tutuklama kararı: 'Delil yok, göz ile takip diye bir gerekçe uyduruldu'

İki polis tarafından gözaltına alındığı sırada fotoğraflanan ve gülümsemesi nedeniyle sosyal medyada çokça paylaşılan 18 yaşındaki Muhammed Orhan hakkında da tutuklama kararı verildi.

Muhammed Orhan'ın avukatı Diyar Keserci, tutuklama kararının ardından soL'a konuşmuştu.

Orhan'ın gözaltına alındığı sırada protesto içerisinde yer almadığını ve protestolara katıldığını gösteren herhangi bir kamera kaydı bulunmadığını belirten Keserci, "Kolluk görevlisinin göz ile takibi' diye bir gerekçe uyduruldu ve bugün tutuklaması yapılan herkes için bu gerekçe gösterildi" dedi.

'Büyük bir hukuksuzlukla karşı karşıyayız'

Keserci, protestolar kapsamında yüzlerce kişinin gözaltına alındığını ve gözaltına alınanların bir kısmının ise savcılık tarafından tutuklanma talebiyle Sulh Ceza Hakimliği'ne sevk edildiğini aktardı. Tutuklama talebiyle sevk edilen kişiler arasında müvekkili Orhan'ın da bulunduğunu belirten Keserci, hakimliğe sevk edilen herkesin tutuklanmasına karar verildiğini ifade etti.

Müvekkili Orhan'ın Cumhuriyet Caddesi'nde gözaltına alındığını aktaran Keserci, "Müvekkilim aslında herhangi bir protestonun içerisinde de değildi, işine gitmeye çalışırken kolluk kuvvetleri tarafından hiçbir soru sorulmadan doğrudan gözaltına alındı" dedi.

Orhan'ın protestolara katıldığını gösteren herhangi bir kamera kaydı bulunmadığının altını çizen Keserci, "Bugün tutuklaması yapılan herkes için 'kolluk görevlisinin göz ile takibi' diye bir gerekçe uyduruldu ve bugün tutuklaması yapılan herkes için bu gerekçe gösterildi. Tutuklananların sayısı 10'dan fazla" diye konuştu.

Keserci, karara itiraz edeceklerini belirtti ve "Ancak büyük bir hukuksuzlukla karşı karşıyayız. Gerekçesiz bir şekilde, kuvvetli suç şüphesi de  herhangi bir tutuklama nedeni de yokken doğrudan müvekkilimin tutuklanmasına karar verilmiştir" ifadeleriyle konuşmasını sonlandırdı.

Van'da gözaltına alınan o genç. Fotoğraf: Adnan Bilen