Sağlık Bakanı Koca: Enfekte sağlık çalışanı sayısı 7 bin 428

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye'nin salgının pik döneminde olduğunu, tehdidin giderek zayıfladığını belirtti. Koca salgında gelinen aşamayı 'başarı' diye niteledi. Bakan Koca enfekte olan sağlık çalışanlarının sayısının 7 bin 428 olduğunu açıkladı.

Haber Merkezi

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, bugün yapılan Bilim Kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamada salgınla ilgili tehdidin giderek zayıfladığını belirterek bunu "başarı" olarak niteledi.

Koca salgının pik döneminde olduğunun söylenebileceğini ve düşüş trendine girdiğini ancak tedbirlere uyulmazsa yeni bir pik dalgasının yaşanabileceğini söyledi.

Tedbirlerin giderek gevşetilmesinin önümüzdeki haftalar için mümkün olduğunu söyleyen Koca, Türkiye'de enfekte olan sağlık çalışanı sayısını 7 bin 428 olarak açıkladı.

Türkiye'nin Dünya Sağlık Örgütü'ne (DSÖ) bildirdiği sayılarda PCR'ı pozitif olanların bildirilmesinin herhangi bir sorun teşkil etmediğini, yıllar arasındaki ölüm sayılarının karşılaştırılmasında da aradaki farkın sıra dışı olmadığını savunan Koca bu konunun "istismar edilmemesi" gerektiğini söyledi.

Koca koronavirüs salgınıyla ilgili ABD ve Avrupa'daki yeni bildirilen ölüm ve vaka sayılarından örnekler vererek Türkiye'nin salgını gerileterek kontrol altına aldığını söyledi.

Koca'nın açıklamasından öne çıkanlar şöyle:

- Önlemler hastalığın Türkiye'ye geç girmesini ve ciddi zaman kazanmamızı sağladı.

- Türkiye bu sınavdan şu ana dek yüzünün akıyla çıktı.

- Filyasyonun bugüne dek gösterilen başarıdaki rolü büyüktür.

- Hiçbir testi tesadüfen yapmadık. Yaygın tarama testleri yapmak yerine şüphelilere odaklandık.

- Filyasyon ekibi sayımız 5 bin 849'dur.

- Doğrudan virüse etkili bir ilaç geliştirilmiş değildir ancak adı geçen ilaçlar tedaviyi kolaylaştırmaktadır. 

- Biz hidroksil klorokin tedavisine daha Amerikan İlaç Kurumu hastalığın tedavisinde kullanımına onay vermeden önce başladık.

- Yoğun bakım hastalarımızı artık erken aşamada entübe etmiyoruz

- Yüksek akımlı oksijen uygulaması ölüm oranlarını düşüren bir sebep olmuştur.

'Vefat oranı yüzde 10'a geriledi'

- Vefat oranlarımız ise yüzde 10'a, entübe ise yüzde 14'e geriledi.

- Türkiye'de şu ana kadar hasta kayıp oranı yüzde 2,58'dir. Ülkemiz Avrupa ülkeleri içinde en düşük vefat oranına sahiptir. Dünyada 80. sırada yer almaktadır. Bu Türk tıbbının başarısıdır.

- Hekimlerimiz ve hemşirelerimiz bu başarıyı kişi başına düşen hekim ve hemşire sayısının az olmasına rağmen elde etmiştir.

- Koronavirüsle mücadelede başarıyı 3 faktör sağladı. Biri tedbirlere uyan sizsiniz. İkincisi filyasyon yöntemi. Üçüncü faktör ise tedaviye olabildiğince erken başlamamız ilaç tedavisinde farklı yöntemleri uygulamamızdır.

- 11 Mart'tan bugüne geldiğimiz nokta kesin başarı değildir. Başarı tedbirleri artık terk edeceğimiz bir başarı değildir.

- Elbette hayat da normale yaklaşarak devam edecektir.

- (Normalleşme konuşuldu mu?) Biz bütün bakanlıklarla normalleşmenin hangi tedbirlerle yapılacağı ile ilgili Bilim Kurulu'ndan görüşler alıyoruz. Bu ay boyunca birtakım tedbirleri devam ettirerek nasıl bir normalleşme yapılacağıyla ilgili hazırlıklar tamamlanınca açıklamalar yapılmış olur.

65 yaş üstüne serbestlik: Net bir öneri olmadı

- 65 yaş üstü büyüklerimizi hiç olmazsa birkaç saat gezmelerini dolaşmalarını, araç kullanmadan yakın mesafe anlamında yapılabilir mi, serbestlik söz konusu olabilir mi diye gündem oldu. Bununla ilgili daha net bir öneri olmadı. Bu da bir yaklaşıma gelirse görüş olarak Cumhurbaşkanımıza sunulmuş olur, karar noktasına  gelir diye düşünüyorum.

'Pik dönemindeyiz'

- (Türkiye pik dönemini yaşadı mı?) Pik döneminde olduğumuzu söyleyebilirim. Bir düşüş trendine girdiğini görüyoruz. Ama bunun kalıcı olması önemli. Bu dönemde özellikle temasın ve mesafenin son derece önemli olduğunu, izolasyonun önemli olduğunu, bu anlamda gerekli tedbirlere uyum gösterilmezse yeni bir pik dalgasına yol açabilir. Bu tedbirlerle pik dalgasının herhangi olabilirliğinin olmadığını söyleyebilirim.

İsveç'ten getirilen Emrullah Gülüşken'le ilgili: 'Ciddi bir sorun olmadığını anlıyoruz'

- (İsveç'ten getirilen Emrullah Gülüşken) Benim hiçbir akrabalığım yok. Ankara Şehir Hastanesinde tedavi ediliyor, 2 gün yoğun bakımda kaldı. Bu hastanın getirilmesindeki en büyük sebep ciddi bir solunum sıkıntısı olmamasına rağmen altta yatan bir kalp rahatsızlığının olduğunun söylenmiş olmasıydı.

Altta kalp rahatsızlığı olduğu için, akut romatizmal ateş dediğimiz sorunlarının olduğunu biliyoruz ama ciddi bir sorun olmadığını anlıyoruz. Baba ve 3 çocuğu getirildi. Büyük kızında, 10 yaşında olanda da pozitif. 7 yaşındaki çocukta yapılan testte negatif çıktı. Solunum sıkıntısı olmayan ve takibi yapılan hastadır. Biz sadece İsveç'ten getirmedik, dün Rusya'dan da getirdik bir hastayı. Yine 1 hafta 10 gün önce Fransa'da solunum cihazından çıkarılmak istenen bir hastayı getirdik. Bu hasta da bir siyasi partimizin başkanı tarafından aracı konularak getirilen bir hastaydı. Devlet tarafından ücreti karşılanarak vatandaştan hiçbir para alınmayan hava ambulansı hizmeti veren tek ülkeyiz.

- (Test yapma kriterleri değişmeli tartışması. Evlerde test yapılacak mı?) Herhalde 83 miyona test yapılmasını söylemiyorsunuz. Bu konu Bilim Kurulu'nda da gündeme geldi. TÜİK'le bununla ilgili örneklem yöntemiyle bir çalışma başlatıldı. Toplumdaki yaygınlık ve taşıyıcılık konusunda alınması gereken önlemler duyurulur.

'İstanbul'da ek tedbir önermiyoruz'

- (İstanbul'da ek tedbir olacak mı? İl il vaka sayıları açıklanacak mı?) İstanbul ile ilgili özel bir tedbirimiz yok uygulananlar dışında. Vakamızın yüzde 60'ı İstanbul'da. 

- İstanbul'da ilave bir tedbiri şu anda önermiyoruz.

- (Kaç kişiye test yapıldı?) Açıklanan test sayısı test yapılan kişi sayısıdır.

İşyerlerinde test yapılması

- İşyerlerinde test yapılmasını biz planlıyoruz. Hatta Gebze'de bu anlamda kuruldu. Bunu yaygınlaştırmak istiyoruz. Birçok sektörde test yapılabilirliğini sağlayarak normalleşmeye geçmek istiyoruz.

- Enfekte sağlık çalışanı sayısı 7 bin 428. Yani 1 milyon 100 bin sağlık çalışanı içinde 7 bin 428. Vakalarımız için yüzde 6 buçuğa yakın. 

- İşletmelere maske gönderildi. Büyük işletmelere de valilik üzerinden gönderildi.

'Kod gelmeyen eczaneye gitmesin'

- (Maske alamayanlar) Maske Türkiye'de bedava dağıtılması hedefleniyor. Vatandaşın maskeye ücret vermesini istemiyoruz. Maske üzerinden ne gibi mücadelelerin olduğunu da biliyorsunuz. Maske ile 20 ile 65 yaş arası herkese kod gönderiliyor. Kendilerine kod gitmemiş vatandaşlarımızın eczanelere gitmesi gerekmiyor. Kendilerine kod geldiğinde gitmesi gerekiyor.

- Ölümler siyasetin konusu yapılmaya başlayan bir durum oldu. Burada her rakamın bir can olduğunu unutmayalım. Bu rakamların gizlenebilirliği mücadelede en önemli payı olan vatandaşlarımızdan asla yapılamaz. Ölüm raporlarını hazırlayan ise, o raporlara imzayı atan ise gurur kaynağımız olan hekimlerimiz. Hekimlerimize güvenmiyor musunuz?

DSÖ'ye bildirilen rakamlar

- Biz DSÖ'nün kodlamasıyla, bütün dünyanın verdiği şekliyle pozitif olan vakaları bildiriyoruz. Ama şüpheli hastaları da tedaviden mahrum etmiyoruz. 

- Ülkemiz için PCR'ı yapılmamış ama şüpheli olan varsa biz onu da zaten pozitif bildirmiş oluruz.

- (Ölüm sayıları) 1 Ocak -29 Nisan ölüm sayısı 160 bin 888. 2020 için 163 bin 191. Aradaki fark 2 bin 303. Beklenen ölümden bahsetmiyorum. Nüfus artışı nedeniyle ortalama son 5 yılda 2,89 gibi artıştan bahsetmiyorum. Peki, koronavirüs nedeniyle hayatını kaybeden canlarımız 2 bin 992. Nerede bu hayali ölümler? Lütfen bu konuyu istismar etmeyelim.

- (Ölüm sayılarının karşılaştırılması) Yılı aylara, günlere bölerek sayıların verilmesi hiçbir şekilde doğru değil. 29 Nisan'a kadar ortalama yüzde 32 iken ilk 4 aydaki ölüm vakaların sayısı yüzde 34'lerde. Her ay eşit gitmiyor, bunu da bilelim.