Pakistan’da kan plazması karaborsası başladı

Pakistan’da bazı iyileşen Covid-19 hastalarının kan plazmalarını 3 bin 800 sterline kadar fiyatlarla sattıkları belirlendi.

Dış Haberler

Pakistan’da Covid-19’a yakalanıp iyileşen bazı kişilerin kan plazmalarını 3 bin 800 sterline kadar fiyatlarla satışa çıkardıkları, ülkede bu konuda bir karaborsa oluştuğu belirtildi.

Guardian’ın haberine göre Pakistan’da koronavirüs salgını nedeniyle hastanelerin kapasitesi aşıldı, salgında pek çok doktor yaşamını yitirdi ve yeni vakalardaki artış kontrol edilemez boyutlarda. Bir yandan da ülkede kan plazması karaborsası oluştu.

İyileşen Covid-19 hastalarının kan plazmalarını 3 bin sterlinin üzerinde fiyatlarla satışa çıkardığı belirtilirken, ülkede doktorlar sağlık sisteminin çökmek üzere olduğunu dile getiriyorlar.

Covid-19 tedavisinde bağışıklık sistemi antikorlarını taşıyan iyileşen hasta (konvelesan) plazması, deneysel olarak kullanılıyor ancak etkililiği kanıtlanmış değil.

İslamabad’da hekimler hastaların plazma satışı için aracı olan kişilerle diyaloglarına tanık olduklarını belirttiler. Guardian gazetesi de Pakistan genelinde plazma alıcı ve satıcıları arasındaki mesajlaşmalara ulaştığını duyurdu.

Doktorlar pazarlıklara tanık olduklarını söylüyor

İslamabad’da bir doktor söz konusu alışverişe hastanelerin dahil olmadığını ancak plazma satışı için yapılan pazarlıklara şahit olduğunu söyledi. Aynı doktor “Genellikle hasta yakınları iyileşen kişilere ulaşıp kan bağışı yapmasını istiyorlar. Belirli bir fiyatta anlaşılıyor ki bu genelde 200 bin ile 800 bin rupi (950-3800 sterlin) arasında değişiyor. Daha sonra özel bir laboratuvara gidilip hastaya ‘bağışlanacak’ plazma veriliyor” dedi.

Gazeteye konuşan doktor “Covid-19’a yakalanan 5 kişilik bir aile biliyorum, kan plazması için karaborsada 3,5 milyon rupi harcadılar. Bunun mucizevi bir tedavi olduğuna inanıyorlar” dedi.

Kan plazması karaborsası Pakistanlı yetkililer tarafından da doğrulanırken, polisin münferit vakaları soruşturduğu kaydedildi.

Hastanelerden çalınan oksijen tüpleri de karaborsada

Pakistan’daki hastanelerde Covid-19 tedavisinde kullanılan deksametazon gibi bazı ilaçlara ulaşmakta güçlük çeken doktorlar, ayrıca hastanelerden oksijen tüplerinin çalınarak yine karaborsada piyasa fiyatının 25 katına satıldığını belirttiler.

Toplam vaka sayısının 185 bin olduğu Pakistan’da her gün yaklaşık 5 bin yeni vaka bildiriliyor.

Planlama Bakanı Esad Umar Temmuz sonuna kadar vaka sayısının 8 katına çıkabileceğini ve toplam vaka sayısının 1 milyon 200 bini bulabileceğini açıkladı.

DSÖ'den Pakistan hükümetine mektup

Ülkede sokağa çıkma kısıtlamaları 18 Mayıs’ta yüksek mahkemenin kararıyla kaldırılmıştı. Bu kararın ardından ülkedeki salgının durumunun ağırlaşması üzerine Dünya Sağlık Örgütü alışılmadık bir adım atarak Pakistan hükümetine bir mektup gönderdi ve kısıtlamaların yeniden uygulanmasını tavsiye etti. 

Doktorlara maaşları ödenmiyor

Ülkede sağlık sisteminin de çökmenin eşiğinde olduğu belirtilirken doktorlar hem maaşlarını alamamaktan hem de hastaların ölümünden sorumlu tutulmaktan şikayetçi. İslamabad’daki Pakistan Tıbbi Bilimler Enstitüsü’nden bir doktor dört aydır maaşını alamadığını söyledi. Ayrıca doktorların yaygın bir dezenformasyonla hastaları bile bile ölüme terk ederek Pakistan’ın DSÖ ve diğer uluslararası kuruluşlardan daha fazla yardım almasını sağlamaya çalıştıkları yolundaki iddialarla suçlandığını dile getiren doktor, birçok hekimin bu iddialar nedeniyle şiddete uğradığını belirtti.

Aynı doktor hastanelerde yeterli yatak, kaynak ve insan gücünün olmadığını belirterek “İnsanlar bir hasta öldüğünde bizi suçluyorlar, onları DSÖ’den gelecek dolarlar için öldürdüğümüzü iddia ediyorlar” dedi.

7 bin doktor ve hemşire enfekte

Aynı hastaneden Dr. Fazal Rabbi de yoğun bakım ve izolasyon odalarında boş yatak kalmadığını bu nedenle kritik durumdaki hastaların geri çevrildiğini söyledi. Rabbi aynı zamanda Genç Doktorlar Birliği Başkanı. 170’ten fazla hekim ve hemşirenin enfekte olduğu hastanede koşulların iyileştirilmemesi durumunda Genç Doktorlar Birliği tarafından greve gidileceği açıklandı. Ülke genelinde enfekte olan doktor ve hemşire sayısının 7 bin olduğunu söyleyen Rabbi hastanelerde kendileri için de yatak ya da solunum cihazı olmadığını ifade etti.

Öte yandan ülkedeki test sayısının da yetersizliğine dikkat çekilirken, gerçek vaka sayısının milyonlarla ifade edilebileceği doktorlar tarafından dile getiriliyor.