Nükleer santral daha açılmadan Türkiye halkının başına bela oldu: Yine iş cinayeti

Akkuyu Nükleer Güç Santrali inşaatının ana yüklenici firmalarından olan TSM Enerji'ye bağlı çalışan işçi, hayatını kaybetti. Akkuyu NGS'de çalışan işçiler, soL'a konuştu.

Haber Merkezi

Zehirlenme vakaları, salgın hastalıklar, kötü çalışma koşulları ve aylarca ödenmeyen maaşlarla sıkça gündeme gelen Akkuyu Nükleer Santrali inşaatında yine bir iş cinayeti yaşandı.

Mersin'in Akkuyu ilçesinde devam eden Akkuyu Nükleer Güç Santrali inşaatının ana yüklenici firmalarından biri olan TSM Enerji'ye bağlı şekilde vinç operatör yardımcısı olarak çalışan Hacı İbrahim Karataş isimli işçi hayatını kaybetti.

soL'un işçilerden edindiği bilgiye göre çarşamba günü Karataş'ın çalıştığı esnada, makaranın yerinden çıkması sonucu vinç arızalandı. Arıza nedeniyle vince çıkan Karataş, eliyle makaraya müdahale ederken kolu vinç halatına sıkıştı. Sıkışma sonucu kolu kopan Karataş, kan kaybı nedeniyle yaşamını yitirdi.

Uzmanlığı yoktu, diğer işçiler gibi...

Bu gibi arızalara mobil vinçle müdahale edilmesi gerektiği belirtiliyor. Ancak Karataş'ın çalıştığı alana dair herhangi bir uzmanlığı ve deneyiminin olmadığı öğrenildi. Daha öncesinde Akkuyu NGS'de güvenlik olarak çalıştığı belirtilen Karataş'ın, maaşının yetersiz olması nedeniyle yaklaşık 1 yıldır vinç operatör yardımcısı pozisyonunda çalışmakta olduğu aktarıldı.

soL'un ulaştığı Akkuyu NGS'de çalışmakta olan işçiler, birçok işçinin uzmanlığı ve deneyiminin olmadığı pozisyonlarda görevlendirildiğini aktardı. Birçok farklı taşeron firmanın faaliyet gösterdiği inşatta yaşanan karışıklıklar ve yetersiz denetimler nedeniyle, işçilerin uzmanlık ve deneyimlerinin göz önüne alınmadan iş başı yaptırıldığı belirtiliyor.

İnşaat sahasında alınmayan iş sağlığı ve güvenliği tedbirleri nedeniyle, sadece 2024 yılında birçok yaralanma ve ölüm meydana geldi. Akkuyu Nükleer A.Ş ise yaralanma ve ölümlere dair sorumluluğunu reddediyor, inşaat sahasında işleri yürüten yüklenicilere karşı asıl işveren statüsünde olmadığını iddia ediyor.

TSM işçi düşmanı uygulamalarıyla uzun zamandır gündemde

2022 yılının Ağustos ayında TSM Enerji ile sözleşme imzalandığını açıklayan Akkuyu Nükleer A.Ş, mevcut alt sözleşmeler kapsamında devam eden tüm işlerin taşeron olarak TSM'ye devredileceğini duyurmuştu.

İş cinayetinde yaşamını yitiren Karataş'ın bağlı çalıştığı TSM, yapılan anlaşmanın ardından çalışma, barınma ve beslenme koşullarının kötü olması gibi nedenlerle sıkça gündeme gelmişti.

TSM son olarak, bünyesinde çalışan işçilerin iş bırakmasıyla gündeme gelmişti. Mart ayının son günlerinde 1000'den fazla işçi, maaşlarının yatırılmaması nedeniyle iş bırakma eylemine başlamıştı.

Aylardır maaşlarını alamadıklarını aktaran işçiler, firma yetkilerinin kendilerini oyaladıklarını belirterek, çalışma, barınma ve beslenme koşullarının da iyileştirilmesini talep etmişti. Ancak işçilerin taleplerinin basında yer bulmasının ardından işçilerin sesini kısmak isteyen patronlar, santral içerisindeki internet erişimini tamamen kesmişti.