Lezita işçisine omuz vermeniz için kaç kişi olmalılar?

Lezita işçileri 30 gündür hem onları görmezden gelen patrona hem de siyasetçilere karşı hak mücadelesi veriyor.

irem yıldırım

Lezita işçileri tam 30 gündür grevde. Grev ilan edilmeden başlayan engelleme girişimleri, grevin 30. gününde de devam ediyor. 

İzmir’in Kemalpaşa ilçesinde bulunan Abalıoğlu Grup'a ait piliç üreticisi Lezita’da Öz Gıda İş Sendikası’nda örgütlü işçiler, patronun toplu sözleşme masasına oturmaması nedeniyle 7 Mart’ta iş bıraktı. Grevci işçiler ilk günden bu yana hakları için ses yükseltirken, siyaset bu sese güç vermekte çok eksik.

AKP'li Binali Yıldırım'la seçim çalışmaları sırasında sahada görüşen Lezita işçileri sonuçsuz kalmıştı. Yıldırım Hak-İş Başkanı’na ulaşacağını söylemiş dönüş olmamıştı. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekili Mahir Polat, grev alanına gidenlerden biri. Seçim öncesi Polat’ın sendikaya işverenle görüşeceğini söylediği ama dönüş yapmadığını biliyoruz. CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Öz Gıda İş Sendikası’nın iktidara yakın Hak-İş Sendikası’na bağlı olmasına rağmen emek dostu oldukları için greve destek verdiklerini ifade etmişti. Özel grevde olan işçileri ziyaret etmemişti. Hatta daha önceki haberlerimizde Öz Gıda İş Sendikası Örgütlenme Daire Başkanı Göksel Şengün duruma tepki göstermişti. Şengün soL’a şu açıklamaları yapmıştı: 

Özgür Özel'e gittik destek verdi ama söylemler de garip. Hak-İş Ak Parti'ye yakınmış ama emek dostu oldukları için greve destek veriyorlarmış. Özgür Özel bir liste yapsın kimin kime yakın olduğuna dair, biz de bilelim. Ne demek bu? Burada her partiye yakın işçiler var. Direniş alanına gelmeden, buradaki mücadeleyi sormadan, bizleri tanımadan, işçilerin durumunu sormadan cümlenin başlangıcına bakın.”

Benzer bir durum Turgutlu Belediye Başkanı Çetin Akın tarafından da sergilendi. soL’un sendika yetkililerinden edindiği bilgiye göre Akın seçimden önce “İçeride çalışanlar da seçmenim. Ayrıca greve de çok kişi katılmadı gelmeyeceğim” demiş. Akın’a göre kaç işçinin “emek dostu” olmak için yeterli olduğu merak konusu. Aynı zamanda kendisi yeniden seçilen CHP’li bir belediye başkanı.

Jandarmayla yapılan konuşmanın ardından işçiye darp raporu verilmedi

Her gün olduğu gibi vardiya değişiminde işçileri uğurlayan grevci işçilere dün bir de saldırı gerçekleşti.

Grevci işçiler vardiya değişimi sırasında işçileri uğurlarken üretim müdürleri arabalarıyla kalabalığa doğru ilerledi. İşçilerin tepki göstermesi üzerine jandarma grevcilere sert bir müdahalede bulundu. İşçilerin kararlı duruşu sonrasında jandarma geri çekildi.

Ancak, işçilerden biri müdahale sırasında darp edildi.

Darp edilen işçiye ilişkin sendikanın paylaştığı fotoğraf.

Sendika yetkilileri, müdürlerin müdahale edilmesini sağlamak adına provoke etme amacında olduğu değerlendirmesini yapıyor. Yine soL’a verdikleri bilgilere göre olay bununla da kalmıyor.

Darp raporu almak için hastaneye giden işçiye rapor verilmiyor. Sebebiyse jandarmanın doktorla konuşması. Darp edilen işçi, darp raporu almak istediğinde polis de geliyor. Olayın Lezita grevinde meydana geldiği, jandarma tarafından darp edildiği ortaya çıktığındaysa “Jandarma bölgesinde olan bir olay bu, jandarma gelmeli” deniliyor. Jandarma hastaneye geldikten sonra doktorla konuşuyor. Önce “rapor veremem” sonra “yazı veremem” en sonunda ise “sistemde raporu görürsünüz” denilerek, işçiye rapor verilmeden geri çevriliyor. 

Tek tek sordular: Jandarmaya emri veren kimdir?

Sendika ilk günden beri süren jandarma barikatına ilişkin sorular da yöneltti. İçişleri Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Cumhurbaşkanlığı ve sırasıyla ilgili bakanlara yöneltilen sorular şöyle:

  • İlk günden beri 7-24 fabrika önünde nöbet tutan jandarmayı fabrikanın özel güvenliği gibi duvar önüne diken, tarlada devriye attıran, bu emri veren kimdir? 
  • Jandarma fabrika içinde neden gezmektedir? Özel sektöre ait bir yerleşkede jandarmanın ne işi vardır? İhtiyaçlarını neden fabrika içerisinde gidermektedir? 
  • Neden grev alanındaki olanakları değil, fabrikanın olanaklarını kullanmaktadır? 
  • Her isteyen özel işletmeye devlet jandarma mı görevlendirmektedir? Eğer durum böyle değilse bu işletmenin ayrıcalığı nedir? Jandarma barikatları fabrika önünde ne aranmaktadır? 
  • Jandarma kuvvetlerine kimi kimden koruma emri verilmiştir? Buradaki uygulamanın emrini kim vermiştir, kim takip etmektedir? 
  • Tarafsızlığı zedelenen jandarma kuvvetleri hakkında herhangi bir soruşturma açılmış mıdır? Devlet yetkililerinin buradaki durumdan haberi var mıdır? 
  • Foça Komando'dan buraya jandarma gönderilmesi talimatı nereden verilmiştir? Kimin isteği ile bu emir uygulanmaktadır?
  • Fabrikanın güvenlik amiri ve yetkilisi ile jandarmanın sıcak ve samimi muhabbeti hakkında söylenecek söz var mıdır?