'Kayyum rektör istemiyoruz' diyen Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerine ev baskını!

Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri, AKP'nin rektör atamasına karşı dün büyük bir eyleme imza atmıştı. Bu sabah saatlerinde öğrenciler ev baskınıyla gözaltına alındı.

Haber Merkezi

Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri AKP'li Melih Bulu'nun rektör olarak atanmasına karşı dün büyük bir eylem yapmış, "Kayyum rektör istemiyoruz" demişti.

Bugün çok sayıda Boğaziçili öğrenci, polisin düzenlediği ev baskınları sonrası gözaltına alındı. 17 öğrencinin gözaltına alındığı, toplam 28 öğrenci hakkında gözaltı kararı olduğu öğrenildi.

Öğrencilerin "2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet" ve "görevli memura mukavemet" suçlamalarıyla gözaltına alındı.

Üniversite'de görevli akademisyenlerse rektör atamasını rektörlüğe sırtlarını dönerek protesto ettiler. Bazı hocalar dersleri de iptal etti. Hocalar yaptıkları açıklamada gözaltındaki öğrencilerin de serbest bırakılmasını istediler. 

Bugün bir eylem daha yapan öğrenciler arkadaşlarının serbest bırakılmasını istedi. 

İstanbul Valiliği yaptığı açıklamada gözaltı kararı olan ve henüz gözaltına alınmayan öğrenciler için "firari" ifadesini kullanarak öğrencileri hedef gösterdi, "polis görevini yapmıştır" dedi.

Eylem hadsizmiş

İçişleri Bakan Yardımcısı ve Bakanlık Sözcüsü İsmail Çataklı, "Aylık Basın Bilgilendirme Toplantısı"nda Boğaziçi üniversitesindeki protestolara dadeğindi. Öğrencileri suçlayan Çatak şöyle konuştu: "Boğaziçi Üniversitesinde gerçekleşen bir protesto gösterisi sırasında Türk polisine yönelik atılan hadsiz slogan, bizleri son derece üzdü. Polislerimize katil denmesini bizim kabul edebilmemiz ve buna sessiz kalmamız mümkün değildir."

Darp, çıplak arama

Öğrencilerin avukatı tarafından yapılan açıklamada öğrencilere şiddet uygulanıp, hukuksuz işlem yapıldı. 

Gözaltına alınan 17 öğrenciyle ilgili son duruma ilişkin açıklama yapan avukat Ezgi Önalan, "Sabah saatlerinde çıplak arama dayatması ile karşılaşmışlar. Gözaltına alınırken telefonlarına el konulanlar var, darp edilenler var, darp raporları mevcut" dedi.

Önalan, "17 kişi tutuluyor, haklarında arama kararı bulunan başka kişiler de var, toplam 28 kişi için dosya açılmış. Dosyada polise mukavemet ve 2911’li sayılı kanuna muhalefet iddiaları var. Bunun için şafak operasyonu ile ev basmaya gerek olmadığını, bunun hukuki olmadığını biliyoruz" açıklamasında bulundu. 

Gözaltına alınanlar Vatan Caddesi'ndeki Emniyet Müdürlüğü'nde tutulurken, haklarında 2 günlük gözaltı süresi olduğu öğrenildi.

20 yıllık AKP kariyeri

İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, "Boğaziçi Üniversitesi Güney Kampüs Ana Giriş Kapısı önünde 'Üniversitemizde Kayyum Rektör İstemiyoruz' başlığı altında basın açıklaması ve protesto gösterisi yapan kişilerden, gösteriler sırasında '2911 Sayılı Kanuna Muhalefet' ve 'Görevli Memura Mukavemet' suçlarını işledikleri tespit edilen 28 şüphelinin yakalanmasına yönelik operasyon düzenmiştir" denildi.

Boğaziçi Üniversitesi'ne rektörlüğüne üniversite dışından ve AKP'li bir ismin Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzasıylagetirilmesi öğrencilerin büyük tepkisini çekmişti. 

1992 ODTÜ mezunu olan bir isim olan Bulu, AKP'li kimliğiyle biliniyor. Özel sektörü önemseyen piyasacı kimliğiyle dikkat çeken Bulu'nun AKP'deki kariyeri de kuruluşa kadar gidiyor. 2002 yılında AKP Sarıyer İlçesi kurucusu olarak görev yapan Bulu, aynı zamanda AKP'nin Ekonomiden Sorumlu İstanbul İl Başkan Yardımcılığı görevini de yaptı. Bulu, 2009 yılında yapılan yerel seçimlerde Ataşehir Belediye Başkanlığı için AKP'den aday adayı olurken, 2015 yılı genel seçimlerinde AKP’den İstanbul Milletvekili aday adayı olmuştu.

Bulu, Boğaziçi öncesi iki üniversitede daha rektörlük görevinde bulunmuştu. Bulu Önce İstinye, ardından da Haliç Üniversitesi'nde rektörlük görevi yapan Bulu, şimdi de Boğaziçi'nde rektörlük yapacak.

'Bilgiyi ticarileştireceğiz'

Bulu'nun göreve atandıktan sonra yaptığı ilk açıklamada bilgiyi ticarileştirme vurgusu dikkat çekti. "Sadece öğrencilerimizin değil, hocalarımızın da ürettikleri yeni bilgiyi ticarileştirecek ekosistemin geliştirilmesi, önümüzdeki 4 yılda önem vereceğim bir konu olacaktır." diyen Bulu, üniversiteyi tarafı olmadığı tartışmaların içine çekmemek gerektiğini söyleyerek "hepimiz aynı gemideyiz" dedi.