İran Dışişleri Bakanı Zarif, Pompeo'nun yanlış uçuş menzili hesabıyla dalga geçti

İran Dışişleri Bakanı Zarif, ABD Dışişleri Bakanı Pompeo'nun İran'ın satın alacağı savaş uçaklarının menzilinin Avrupa ve Asya'ya uzanacağını iddia etmesi üzerine Pompeo'nun uçakların geri dönüş yolunu hesaplamadığına dikkat çekti.

Dış Haberler

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun savaş uçaklarına ilişkin sosyal medya paylaşımıyla dalga geçti.

Pompeo, sosyal medya hesabından yaptığı haritalı bir paylaşımda, İran'ın silah ambargosunun 18 Ekim'de sona ermesinin ardından Rusya yapımı SU-30 ve Çin yapımı J-10  gibi "ölümcül" savaş uçakları satın alması durumunda bu uçakların menzilinin Avrupa ve Asya'ya uzanacağını iddia etmişti.

Zarif, buna karşılık yaptığı paylaşımda, Almanya ve Hindistan'a kadar uzanan söz konusu menzillerin "yalnızca tek yönlü uçuş için" geçerli olduğuna, uçakların bu durumda geri dönüş yapacak yakıtı olamayacağına dikkat çekti.

Zarif, "Bakan Pompeo, İran'ın Ekim'de savaş uçağı satın alacağını iddia ederek dünyayı çaresizce yanlış yönlendirmeye çalışıyor. Bununla kalmayıp, bu uçakların "TEK YÖNLÜ" uçuşunu hesap ederek menzilini belirliyor. Belki de uçakların yakıtı bitmiş şekilde İran'a nasıl geri uçacağını da açıklayabilir" dedi.

BM'nin İran'a yönelik silah ambargosunun 2015 Nükleer Anlaşması'ndan 5 yıl sonra, yani Ekim 2020'de bitmesi öngörülüyor. ABD ise, silah ambargosunun kaldırılmaması yönünde BMGK'ye baskı yapıyor.