Hapishanelerde salgın riski sürüyor: Omuz omuza sayım yapıyorlar, sabunu bile parayla satıyorlar

Hapishanelerde omuz omuza sayım sürüyor, kriz fırsata çevrilerek pahalı dezenfektan satışları yapılıyor, birçok cezaevinde yeterli temizlik çalışması yapılmıyor, tutuklu ve hükümlüler hâlâ oldukça kalabalık koğuşlarda kalıyor. Kısacası hapishanelerde salgın riski sürüyor.

Haber Merkezi

Türkiye Hapishane Çalışmaları Merkezi, 15-28 Nisan tarihleri arasında ceza evlerinden gelen Covid-19 kaynaklı şikayetlerle ilgili bir rapor yayımladı.

68 farklı cezaevindeki mahpuslardan gelen şikayetlerle hazırlanan raporda, bazı cezaevlerinde ilaçlama yapılmadığı, mahpusların kalabalık koğuşlarda kaldığı bilgileri yer aldı.

Mahpuslar kalabalık koğuşlarda kalıyor

Cezaevlerindeki kapasiteyle ilgili gelen şikayetlerin yer aldığı raporda, bu sorununun uzun süredir devam ettiği belirtildi.

Raporda cezaevlerinden gelen, koğuşlarda yatakların birbirine çok yakın olduğu, mahkumların aralarına sosyal mesafe koyamadıkları, ortak alanlar ve yemekhanelerde çok fazla mahkumun bir araya gelmek zorunda kaldıkları şikayetleri yer aldı. 

Ayrıca raporda kapasite sorunu ile ilgili, ''Aynı zamandan bazı hapishanelerde bahçenin havanın soğuk olmasından kaynaklı belirli saatlerde kapatılması, mahpusların hareket alanını kısıtlamış ve aynı zamanda, kapasitenin üstünde mahpusların birbirlerine yakın şekilde aynı alanı kullanmasına neden olmuştur'' denildi.

Bazı cezaevlerinde ilaçlama yapılmıyor

Cezaevlerinin bazılarında dezenfekte yapılmadığının belirtildiği raporda, ''Bazı hapishanelerde yalnızca hapishanenin dışının ilaçlandığı, mahpusların kullandığı ortak alanlarda ilaçlama yapılmadığı, düzenli temizlik yapılmadığı için mahpusların kendi imkanları ile temizlik yapmak zorunda kaldıkları, bazı koğuşların dezenfekte edilmemesine rağmen bazı koğuş mümessillerine koğuşların dezenfekte edildiğine ilişkin kağıt imzalatıldığı'' şikayetleri yer aldı.

'Omuz omuza sayım ve soygun'

İnfaz koruma memurlarının bazı cezaevlerinde maske takmadıkları, cezaevinde omuz omuza sayım yapıldığı, dezenfektanın kantinde 10-45 TL aralığında satıldığı, yemekhanelerin temiz olmadığı şikayetleri de raporda yer aldı.

Mahkumlara maske sağlanmıyor

Tutuklu ve hükümlülerin kişisel hijyenle ilgili şikayetleri de raporda belirtildi. 

Şikayetlere göre maske sağlanmıyor, bazı cezaevlerinde de sabunlar parayla dağıtılıyor, maddi durumu iyi olmayan mahpuslar temizlik malzemesine sahip olamıyor. 

Ayrıca birçok cezaevinde tuvaletlere dezenfektan konulmuş değil. Lavabo sayısının da az olduğu ifade edilirken, bazı hapishanelerde her koğuşa 1 saat banyo izni veriliyor, diğer zamanlarda banyolar kilitleniyor.

Yemekler yeterli ve hijyenik değil

Açık hapishanelerin izinler sebebiyle boşaltılması nedeniyle hazırlanan yemeklerin dağıtımında sorunlar yaşandığı, kapalı hapishanelere verilen yemeklerin kısıtlı ve kalitesiz olduğu, hijyenik olmadığı, yemeklerin tüm mahkumların ihtiyacını karşılamada yetersiz olduğu şikayetleri de mahkumların yaşadıkları problemler arasında.

Hasta, yaşlı ve risk grupları için önlem alınmıyor

Raporda yer alan tutuklu ve hükümlülerin sağlık durumlarıyla ilgili şikayetleri şöyle:

"Hasta, yaşlı ve risk grubuna giren mahpuslar için önlemler alınmaması, maske ve temizlik malzemesinin dağıtılmaması, bazı hapishanelerde doktorların revire gelmemesi, mahpusların revire çıkarılmamaları, hastalıkların kapıdan sorularak mahpuslara ilaç önerilmesi, bazı mahpusların yeşil reçeteli ilaçlara erişimi olmadığı için çevresi için risk barındırması, bazı hapishanelerde tedavi ve sevklerin durdurulması.''

Ayrıca hastaneden dönüşte 14 gün karantinada kalarak virüs kapma riskinin artacağı endişesiyle mahpusların hastaneye sevk konusunda istekli olmadığı ve hayatlarını tek başına idame ettiremeyenlerin de karantina ihtiyaçlarını nasıl gidereceklerini bilemedikleri için hastaneye sevk olmak istemedikleri belirtiliyor.