Çocuklar okul yerine cemaate gönderiliyor: CHP’li Kurt’un ziyaret ettiği Hicret Derneği nedir?

CHP'li Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, İsmailağa’ya bağlı Hicret Derneği’ni ziyaret etti. soL’un ulaştığı bilgilere göre dernekte hafızlık eğitimini alan çocuklar okula gönderilmiyor.

YEKTA ARMANC HATİPOĞLU

CHP’li Odunpazarı Belediye Başkanı ve Belediye Başkan adayı Kazım Kurt’un 25 Mart’ta sarıklı cübbeli bir grupla fotoğrafı paylaşılmıştı. Sosyal medya platformu X’ten paylaşılan fotoğrafta, Kurt’un Ensar Vakfı’nı ziyaret ettiği iddia edilmişti. Ancak Kurt, Eskisehir.net’ten Cihan Yıldırım’a yaptığı açıklamada ziyaretin Hicret Derneği’ne olduğunu söyledi.

Kurt, konuyla ilgili şunları kaydetti: 

“Hicret Derneği’ni ziyaret etmem farklı anlaşılmalara neden olmuş. Biz tüm cami derneklerine gittik. Bizi kim davet ederse düşüncemizi anlatmak için gideriz. Ben demokratik, laik, sosyal hukuk devletine inanan, bunun için mücadele eden bir insanım. Bunu herkes bilir. Bunun o insanlara anlatılması lazım. Biz başkaları gibi bazı vakıflara veya derneklere ‘belediyenin kapılarını sonuna kadar açacağız’ demek için gitmeyiz. Kendi görüşümüzü anlatmak için gideriz.”

Küçük yaştaki çocuklara hafızlık eğitimi

Peki, Kurt’un ziyaret ettiği ve konuşmayı doğru bulduğu Hicret Derneği nedir? 

Hicret Derneği, İsmailağa cemaatine bağlı. Küçük yaştaki çocuklara hafızlık kursu verdiğini söyleyen dernek, bunun için bağışlar topluyor. Dernek, internet sitesinde hafızlık kursu faaliyetiyle ilgili şunları söylüyor:

“Çocuklarımızın eğitim seviyesinin yükseltilmesi, faziletli ve erdemli bir toplumun oluşturulması, dini ihtiyaçlarının giderilmesi, nitelikli ve bilgili bir neslin yetiştirilmesi ve kimliğimizin muhafazası için insanları hafızlık kurumuna teşvik eden çalışmalar gerçekleştiriyoruz.”

soL’un ulaştığı bilgilere göre dernek, küçük yaştaki çocukları alıp okuldan uzak şekilde "eğitiyor". Okula gitmeyen çocuklar, erken yaşta dini bilgilerle dolduruluyor. “Sıbyan mektebiyle” cemaat tarafından "eğitilmeye" başlanan 5-6 yaşındaki çocuklar, derneğin kurduğu sosyalliğin içine hapsediliyor.

Eskişehir Valisi tarafından ziyaret edilmiş, Anadolu Fest’i yasaklatmışlardı

2022’de Eskişehir’de yapılması planlanan Anadolu Fest, diğer illerdeki festivaller gibi gericiler tarafından hedef gösterilmişti. "Eskişehir Kardeşlik Platformu" şemsiyesi altındaki gerici vakıf, dernek, sendika ve oluşumlar tarafından yapılan açıklamada “Festivalin amacının konser, müzik, gençlerin eğlenmesiyse eğer bizim buna bir itirazımız olmaz. Biz burada oluşacak alkol, uyuşturucu, ahlaka uygun olmayan ortamların gençlerimiz üzerinde etkisinin ortadan kalkması noktasında bir görüşümüz var” sözleri kaydedilmişti.

Bu gerici kurumlar arasında Hicret Derneği’nin yanı sıra TÜGVA, İHH, Memur-Sen ve İlim Yayma Cemiyeti de bulunmuştu. 

Eskişehir Valisi Erol Ayyıldız da derneğin “külliyesini” ziyaret etmişti. Ziyareti X hesabından paylaşan dernek, valiye ziyareti için teşekkür etmişti.