DOSYA | Gençlerin kaleminden Türkçülük

Çeşitli renkleriyle ırkçı akımlar tarihi baştan yazma, yeni efsaneler türetme çabasında. Beş genç yazar, bu eğilimi mercek altına aldı.

Haber Merkezi

Türkiye toplumu arayışta. 22 yıllık AKP iktidarının sonunda geleceğe dair umutlarını büsbütün yitirmiş gençlik de arayışta.

Son dönemde bu arayışa yanıt vermeye çalışan akımlardan biri, Türkçülük.

Türkiye tarihini baştan yazmaya, kimi figürleri olmadıkları şekilde kahramanlaştırmaya, kimi aydınlarıysa çamura bulamaya çabalıyorlar. Bu çabalar, özellikle gençler arasında ilgi görüyor.

soL, konuya dair beş genç yazarın yazılarını yayımlıyor.

Türkçülerin Enver Bey merakı ve çelişkisi

Enver şeriatçı değildi ama bir aydınlanmacı da değildi. Enver’i en uygun şu ifade edebilirdi: Enver, Avrupa'nın burjuva devrimlerinden ve fikirlerinden etkilenmiş ‘dinine bağlı bir meşrutiyetçi’ydi.

Bir şair mi yoksa ırkçı, maceracı bir monarşi sevdalısı mı?

“Sadece Türkçü bir şair” mi akla gelmeli Atsız deyince, yoksa monarşi sevdası, kafatası ölçme şakaları, Nazi yanlılığı ve Mustafa Kemal ve kurucu ideolojiyle kavgası mı?

Meral Akşener: Sıradan bir Türkçü mü yoksa her devrin siyasetçisi mi?

Önce faili meçhuller kraliçesi sonra AKP’nin kurucusu. O ki mafyaların samimi dostu, Peker’in, Çatlı’nın yol arkadaşı ve birilerinin de “kız kardeşi”. Sıradan bir Türkçü mü her devrin siyasetçisi mi? 

Bahadırhan Dinçaslan tipi Türkçülük: Teorisyeniniz sınıfını iyi biliyor

Yeni nesil Türkçülüğün yeni olmayan teorisyenlerinden biri: NATO’nun gençlik örgütünden MHP’ye ve İYİP’e uzanan bir kariyer.

Ülkücü hareket: Kökü dışarıda misyonu içeride

Savcı öldürdüler. İşçi kurşunladılar. Uyuşturucudan, mafyacılıktan zenginleştiler. Bugünün ağır abileri, geçmişin Gladiosu. Bir şey hiç değişmedi: Üç hilalin sırtı ABD’ye, şiddetiyse memlekete dönüktü.